cultura

la CRÒNICA

Reivindicant units

Camallera s'ha convertit aquest estiu en la República de les Paraules gràcies a Pere Camps, director del festival de cançó d'autor Barnasants. Un any més, i ja en són cinc, ha organitzat en aquesta petita població de l'Alt Empordà el Camallera Cançó d'Autor, que busca convertir-se en una alternativa als grans festivals d'estiu tot oferint propostes que “ataquin les emocions, facin pensar, però també aportin plaer”.

Dimarts, després que a la tarda el periodista Roger Palà hi presentés l'anuari Mediacat dels silencis mediàtics del 2012, hi arribaven Cesk Freixas i Pau Alabajos, dos bons amics que ja havien compartit escenari en l'edició del 2012 del Barnasants. En un concert carregat de complicitat, humor i ganes de lluita, tots dos van repassar els temes més destacats de les seves trajectòries entaulant un diàleg de cançons informal però perfectament lligat. Així doncs, Alabajos començava amb València, 9 d'octubre i Cesk Freixas responia amb Catalunya, el meu país, un tema recuperat del seu primer disc.

Tot i haver hagut de canviar el concert d'emplaçament per la pluja quan faltava poc més d'una hora per començar, el públic va respondre conscient que es tractava d'una actuació única que unia els que, segurament, són els dos cantautors més destacats de la nova fornada de cançó de protesta. La reivindicació constant dels Països Catalans, el compromís i la crítica s'entrellaçaven contínuament amb l'emotivitat, l'amor i la intimitat.

No van faltar els temes més coneguts i, fins i tot, alguns d'inèdits que Cesk Freixas inclourà en el seu pròxim disc. Ja a la recta final, el diàleg es trencava i tots dos cantants s'unien per interpretar Contra el ciment, d'Alabajos, i Abril de 1984, de Freixas. Als bisos, tocava recuperar himnes i homenatjar els grans cantautors. Pau Alabajos versionava Ais! d'Ovidi Montllor amb l'ajuda del públic i Cesk Freixas responia amb Traieu els filats, una traducció de A desalambrar, el tema que va popularitzar Víctor Jara. El punt culminant arribava amb tots dos cantant Al vent i L'estaca.

El públic es desfeia llavors en una enorme ovació i dempeus obligava els cantants a improvisar dos temes més que posarien, definitivament, el punt i final a una nit plena d'emocions on van saber batre la pluja i posar-se el Camallera Cançó d'Autor a la butxaca.

Avui el festival de Camallera es tanca amb l'actuació del figuerenc Juanjo Bosk, que hi presentarà el seu treball Cançó per Elna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cultura

Mor Jacobo Rauskin, poeta paraguaià d’àmplia trajectòria professional

art

L’art alliberador de Jordi Colomer, al Macba

Barcelona

Minyons de Terrassa mostren el nou local de Cal Reig durant la Fira Modernista

TERRASSA
música

Classe B i Jost Jou guanyen la secció Talent Gironí del festival Strenes

girona

Injecció de 13 milions pels dos nous platós al Parc Audiovisual el 2026

TERRASSA
Cultura

Nik West, Paquito D’Rivera i Vincen Garcia, caps de cartell la Mostra de Jazz de Tortosa

Tortosa
CINEMA

Isona Passola rebrà el premi Montserrat Carulla del FIC-CAT

Roda de Berà
llibre

Pere Portabella, reflectit en els seus escrits

barcelona
MÚSICA

La nova psicodèlia catalana

Girona