cultura

arqueologia

El museu d'Ullastret lloa el paper de la dona ibèrica

Ho fa a través d'una setantena d'objectes quotidians i rituals de diversos museus arqueològics de l'Estat

La mostra es podrà visitar al MAC fins al 15 de setembre

A diferència d'altres cultures, la dona va tenir un paper molt rellevant en la societat i cultura ibèrica. Autors clàssics com ara Estrabó, Sal·lusti i Titus Livi, representacions femenines que han arribat als nostres dies com les divinitzades Dama d'Elx i Dama de Baza així com la informació que proporciona la recerca arqueològica demostren el seu rol destacat, tant en la vida privada com en la pública. L'exposició Mirades a la dona ibèrica, que es pot veure aquests dies a la seu d'Ullastret del Museu d'Arqueologia de Catalunya, incideix en aquest aspecte alhora que aprofundeix en el foment del món iber.

La mostra es divideix en tres àmbits –Els espais de la dona ibèrica, La vida quotidiana i La dona en l'art– i es conforma mitjançant una setantena d'objectes quotidians i rituals provinents de diversos museu arqueològics de l'Estat. Els materials procedeixen de 18 jaciments arqueològics del sud-est i nord-est de la península Ibèrica, bàsicament de Múrcia, Granada, Albacete i l'Empordà. Són objectes majoritàriament de petites dimensions, però d'un alt valor científic i, en ocasions, estètic, que ajuden a interpretar la vida d'aquelles dones.

Organitzada per l'Ajuntament de Jumilla (Múrcia) i la Fundación ITMA (Astúries), Mirades a la dona ibèrica enfoca la mirada en aspectes del seu món com són els espais on es va desenvolupar la seva vida, el seu quefer diari i l'admiració cap a la dona. La vida quotidiana de la dona ibèrica transcorria en els poblats, on s'ocupava en tasques associades tradicionalment a l'univers femení, com ara la maternitat i els treballs domèstics. Prova d'això són els útils per teixir (plaques d'os o fusaioles) que han arribat fins als nostres dies provinents de necròpolis i poblats ibèrics.

Les dones ibèriques, amb tot, no eren meres espectadores del món exterior. Es té constància que participaven en les grans cerimònies, tocant instruments musicals, ballant activament o embellint-se (els aixovars funeraris trobats en són testimoni, amb ungüentaris que algun dia van contenir cosmètics o perfums).

El paper de la dona, però, va més enllà de l'àrea domèstica i mundana. Sense tenir clar si van ostentar poder, sí que se sap que van jugar un rol destacat en aliances polítiques i, algunes, van posseir grans riqueses. Bona prova són les cèlebres estàtues femenines d'Elx i Baza, exposades a través de rèpliques, fites de l'art ibèric.

La mostra es pot visitar fins al 15 de setembre.

LES XIFRES

70
objectes provinents de diversos museus arqueològics de l'Estat espanyol componen l'exposició.
18
jaciments arqueològics del sud-est i nord-est de la península Ibèrica són el punt d'origen dels objectes.

LA DATA

15.09.13
és l'últim dia per visitar aquesta exposició del Museu d'Arqueologia d'Ullastret (de les 10 h a les 20 h).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cultura

Mor Jacobo Rauskin, poeta paraguaià d’àmplia trajectòria professional

art

L’art alliberador de Jordi Colomer, al Macba

Barcelona

Minyons de Terrassa mostren el nou local de Cal Reig durant la Fira Modernista

TERRASSA
música

Classe B i Jost Jou guanyen la secció Talent Gironí del festival Strenes

girona

Injecció de 13 milions pels dos nous platós al Parc Audiovisual el 2026

TERRASSA
Cultura

Nik West, Paquito D’Rivera i Vincen Garcia, caps de cartell la Mostra de Jazz de Tortosa

Tortosa
CINEMA

Isona Passola rebrà el premi Montserrat Carulla del FIC-CAT

Roda de Berà
llibre

Pere Portabella, reflectit en els seus escrits

barcelona
MÚSICA

La nova psicodèlia catalana

Girona