cultura

Compromís demana que el Consell declare BIC l'arquitectura de pedra en sec del País Valencià

Es tracta d'un sistema constructiu que es troba en desús però que marca el paisatge d'un gran nombre de comarques, pobles i viles valencianes

Els diputats autonòmics Josep Maria Pañella i Mònica Oltra, han registrat a les Corts una proposició no de llei per posar en valor les construccions anomenades de pedra en sec, una peculiar arquitectura rural que ha configurat durant segles els paisatges agrícoles i ramaders al llarg del País Valencià.

Segons Mònica Oltra, aquest tipus d'arquitectura, sols utilitza la pedra estreta del terreny sense cap tipus d'argamassa “està molt estesa al llarg de les comarques del nord, fins al punt que a Castelló podrien haver-hi entre 15.000 i 20.000 casetes de pastor, corrals, neveres i sènies, sobre tot en pobles com Tirig, Vilafranca, Ares, Benafigos o Vistabella”.

La diputada ecosocialista ha demanat a més al Consell dotar de protecció aquestes construccions per evitar la seua desaparició, establir línies d'ajut per catalogar aquests elements i potenciar-los com a element turístic, ja que això ajudaria els ajuntaments a crear llocs d'ocupació tant durant la restauració i rehabilitació com en l'ampliació de l'oferta turística dels municipis.

Per a la diputada de Compromís ”alguns ajuntaments dependent de la seua capacitat econòmica han catalogat aquestes construccions com Bens Immobles d'etnologia o Bens de rellevància local però al no disposar de cap figura de protecció genèrica la majoria no han fet absolutament res, és per això que cal protegir-los, catalogar-los i ficar-los en valor”.

Per a la coalició valencianista no es pot perdre l'oportunitat de posar en valor l'arquitectura urbana i religiosa, i és per això que el Consell hauria de declarar BIC aquest tipus d'arquitectura agrícola que havent perdut la seua funció original amb la desaparició de bona part de l'activitat ramadera, té el perill de desaparèixer definitivament sinó la posem en valor, cataloguem i restaurem aquestes peculiars construccions que han perdurant en el temps durant generacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.