Barberà de la Conca recorda Goytisolo

Ahir es van inaugurar al castell templer tres exposicions dedicades al poeta, en el desè aniversari de la seva mort

La primera de les tres exposicions que des d'ahir i fins al 30 d'agost es poden veure al castell és Goytisolo a Barberà, que ressalta sobretot «la tasca de José Agustín en relació amb el castell templer de Barberà i algunes altres activitats cíviques i culturals dutes a terme per Goytisolo en aquest municipi de Barberà entre 1980 i 1999, com ara concursos de paelles a la Marinada, la lluita contra el pla de residus...», segons l'historiador Joan Fuguet, membre de l'associació Amics del Castell, que ha impulsat l'homenatge al poeta.

El segon muntatge s'inscriu en el congrés 1959, de Cotlliure a Formentor, que les universitats Balear i Autònoma de Barcelona van organitzar la primavera passada a Palma. Barberà rep ara l'exposició, comissariada per Ton Carandell, que els mesos de juny i juliol es va presentar a Barcelona en el marc d'aquell congrés. Aquesta mostra gràfica commemora tres fets notables ocorreguts l'any 1959. Per una banda, el febrer del 1959 es van reunir a Cotlliure (Rosselló) un gran nombre de poetes i escriptors espanyols de l'exili exterior i interior davant la tomba d'Antonio Machado, per honorar el poeta en el 20è aniversari de la seva mort. Per altra banda, el maig del mateix any, la revista literària Papeles de Son Armadans i Camilo José Cela van organitzar a Formentor (Mallorca) unes «conversacions poètiques de Formentor». I, finalment, aquell mateix mes, Carles Barral i Editorial Seix i Barral van impulsar un col·loqui internacional de novel·la, «que va posar en òrbita internacional la narrativa en llengua castellana», segons apunta Fuguet, que afegeix que «a aquests tres esdeveniments de primer ordre dins el món de la literatura hispànica hi van acudir nombrosos escriptors i poetes», que es poden reconèixer en les fotografies de Ton Carandell, «autèntic cronista d'aquells fets». Entre altres, es poden veure imatges de J.V. Foix, Carles Riba, Josep M. Espinàs, Robert Graves, Josep M. Castellet, Jaime Gil de Biedma, Gerardo Diego, J. Ángel Valente, Blas de Otero, Gabriel Celaya, Ángel González i el mateix Goytisolo.

El tercer àmbit de l'exposició, Encontres amb el món del poeta, instal·lat al pis superior del castell de Barberà, és una exposició de pintura i fotografia realitzades en homenatge a Goytisolo pels membres del grup de la Conca de Barberà La Casa de Palla, Espais per a la Cultura. De fet, alguns integrants d'aquest grup artístic també formen part de l'associació Amics del Castell. Aquesta entitat destaca el paper important que va jugar Goytisolo a l'hora de fer possible la recuperació del castell templer. L'any 1983, el poeta i un grup de barberencs van presentar la documentació pertinent per poder aconseguir la qualificació de monument històric artístic. L'any següent, el Departament de Cultura de la Generalitat en va incoar l'expedient. «Aquesta important qualificació va obrir les portes a la restauració del monument sota els auspicis de l'administració», expliquen els organitzadors de l'homenatge. «La participació de Goytisolo va ser cabdal en la recuperació del castell», hi afegeixen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA