cultura

Retorns d'impacte a la tardor

Sopa de Cabra, Puntí, Roger Mas i Los Rápidos/Burros de Manolo García i Quimi Portet trauran disc pròximament

El retorn d'artistes catalans que fa una pila d'anys que no publiquen cap novetat és, indubtablement, un dels titulars musicals de la tardor. N'hi ha, com el d'Adrià Puntí, que s'han fet esperat una eternitat. D'altres, com el de Roger Mas, constaten que, amb la indústria discogràfica desmanegada, els timings de publicació d'un disc els marca el mateix artista. I hi ha retorns, com els de Los Rápidos i Los Burros de Manolo García i Quimi Portet, que no figuraven ni en les travesses més atrevides. El primer disc d'estudi que publiquen Sopa de Cabra en catorze anys, finalment, també està per caure.

Los Rápidos, d'aniversari

És, si més no, significatiu que, podent fer una gira d'estadis amb un hipotètic retorn d'El Último de la Fila, Manolo García i Quimi Portet hagin preferit celebrar els 35 anys de les bandes que van compartir anteriorment. “Fent un cafè amb [el també músic] Lluís Visiers, vaig pensar que serà bonic el retrobament d'aquesta caterva de músics peluts i gravar el segon disc de Los Rápidos, que es va quedar en maqueta després de reiterats (i fracassats) intents amb la discogràfica”, escrivia García a principis d'estiu. “Ja amb el calentón, vaig parlar amb en Quimi, ¿per què no regravar les cançons de Los Burros que tantes alegries ens han donat?” Les fotografies dels músics a l'estudi que García ha anat penjant a Twitter deixen constància que la idea és sòlida i que, tal com afirmava el cantant, veurà la llum a la tardor.

El retorn del saltenc Adrià Puntí, per la seva banda, sembla –ara sí– que també va de debò. “Estem en una fase de la producció en què comencem a veure-hi cara i ulls”, explicava l'ex-Umpah-Pah a aquest diari a principis de juliol. El treball –que no és només un disc sinó “un projecte ambigu” amb conceptes “musicals, dibuixístics, cinematogràfics i poètics”– compartirà dos llançaments –un CD, La clau de girar el taller, i un llibre amb CD, Enclusa i un cop de mall– i ja té data de sortida: l'octubre. Roger Mas, d'altra banda, ja té nom (Irredempt), data (9 d'octubre) i portada per al seu primer disc d'estudi en cinc anys i mig, gravat només amb veu i guitarra i masteritzat als estudis d'Abbey Road, a Londres. “És un disc de cantautor en la seva forma més pura”, explicava el solsonenc.

Sopa, finalment, estan enllestint el seu primer disc des de Plou i fa sol (2001), del qual els seguidors que els han vist en algun dels seus tres concerts recents ja coneixen tres temes. Per degustar-lo del tot caldrà esperar al novembre.

Keith Richards: primer disc en 23 anys al setembre

Amb l'última gira nord-americana dels Rolling Stones conclosa al juliol, l'icònic guitarrista de la banda està centrat en Crosseyed heart, el seu primer disc en solitari des de Main offender (1992). El disc –del qual ja fa setmanes que es pot escoltar el seu primer senzill: Trouble– està anunciat pel 18 de setembre i té entre els seus participants el guitarrista Waddy Wachtel i el bateria Steve Jordan, membres dels X-Pensive Winos amb els quals Richards va gravar, a més de Main offender, Talk is cheap (1988) i va fer concerts a tot el món, inclosos els dos que va oferir a Zeleste l'any 1992. Un possible nou disc d'estudi dels Stones, ara que es compleixen deu anys de l'últim (A bigger bang), continua sent només una intenció de Mick Jagger i Keith Richards que, de moment, no es veu concretada en cap calendari.

Richards, però, no és l'única llegenda amb un nou disc previst aquests pròxims dies. Amb les possibilitats d'una reunificació de Pink Floyd quasi inexistents, David Gilmour publica el mateix dia que Richards un nou treball d'estudi: Rattle that lock, que anirà acompanyat d'una extensa gira mundial. Don Henley, dels Eagles, publicarà la setmana següent el seu primer disc en 15 anys, Cass county, poc abans que el canadenc Bryan Adams presenti Get up, produït per Jeff Lynne (ELO, Traveling Wilburys).

Wilco, Richard Hawley, Motörhead, Iron Maiden, New Order, Duran Duran, Beach House, Joanna Newsom, Jewel, Joe Jackson i Dr. Dre són altres dels artistes internacionals amb disc imminent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia