cultura

Llibres

La Caputxeta de Castellolí

CONTES ·

Es publica pòstumament un recull de la mestra igualadina Rosa Moncunill

L'acció de les històries està situada en indrets de la comarca de l'Anoia per tal que serveixin com a eina educativa sobre l'entorn

La Caput­xeta anava a casa de la seva àvia a Òdena i en Patu­fet anava a com­prar safrà al mer­cat de Vila­nova del Camí. Així és com arren­quen dues de les adap­ta­ci­ons de con­tes clàssics que la mes­tra igua­la­dina Rosa Mon­cu­nill (1941-2014) va escriure en els seus dar­rers anys a la docència i que ara veuen la llum en el lli­bre Pels camins de l'Anoia.

Més enllà de la nar­ra­tiva, la mes­tra expli­cava al pròleg que volia trans­me­tre als infants conei­xe­ments i estima pel seu entorn “i de les vivències tra­di­ci­o­nals, els per­so­nat­ges il·lus­tres, la geo­gra­fia fora del lli­bre d'estudi, perquè cone­guin i esti­min la terra que tre­pit­gen, que és la seva”.

Rosa Mon­cu­nill va ser mes­tra a dife­rents cen­tres d'Igua­lada durant gai­rebé cin­quanta-cinc anys. El 1999 ja va publi­car el lli­bre Aquell temps del pa amb vi i sucre: records d'escola dels anys de post­guerra i ara, de manera pòstuma, l'Ajun­ta­ment d'Igua­lada ha publi­cat aquest recull.

Qua­tre con­tes clàssics

El lli­bre és un conte de con­tes. En el pri­mer, A cavall de l'espar­de­nya, una família fa una ruta des d'Igua­lada i pro­ta­go­nitza vivències rela­ci­o­na­des amb la natura i l'entorn de la ciu­tat. Serà aquesta mateixa família la que ser­veixi de fil con­duc­tor de la resta de con­tes.

La Caput­xeta eixe­rida és una adap­tació del clàssic que trans­corre a l'entorn de Cas­te­llolí. En aquest cas, la petita Cesca ha d'anar fins al peu del Puig Agui­lera d'Òdena per por­tar-li que­viu­res i con­vi­dar-la a dinar l'endemà, a la festa major d'Igua­lada.

Rosa Mon­cu­nill va adap­tar també la història del flau­tista d'Hamelín al conte El Rai­mon rodamón, sobre un per­so­natge que té la solució a una plaga de rates que assola tota la comarca de l'Anoia. Una altra de les històries és El Patu­fet es fa gran, en què l'eixe­rit minyó viu en un mas als bos­cos de Can Titó i se'n va a com­prar safrà al mer­cat de Vila­nova del Camí.

Final­ment, La Lla­cuna és l'esce­nari de La Sirikit vol ser amiga de la senyora For­miga, una revisió del clàssic relat de la cigala i la for­miga.

Acti­vi­tats entorn dels con­tes

Rosa Mon­cu­nill també va plan­te­jar els con­tes com a punt de par­tida d'acti­vi­tats per fer a l'escola o en família, com ara sor­ti­des per reconèixer la zona, gim­ca­nes, obser­va­ci­ons i la situ­ació geogràfica dels detalls del conte. De fet, hi ha pas­sat­ges de con­tes que per­me­ten res­se­guir pobles i masies amb faci­li­tat.

El també des­a­pa­re­gut Josep Maria Ainaud de Lasarte va pro­lo­gar el recull dient: “són uns relats que esti­men i fan esti­mar el con­tin­gut que s'hi remou.”

De la tirada ini­cial d'un miler d'exem­plars, l'Ajun­ta­ment n'ha fet arri­bar als cen­tres edu­ca­tius de la comarca, per tal que el lli­bre pugui com­plir l'objec­tiu de la mes­tra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.