cultura

Cultura

Puig-reig reivindica el llegat de Guillem de Berguedà

L'Ajuntament aprova una moció per dignificar la història

Demanen a ‘Titot' que “no menteixi” sobre el trobador

L'Ajuntament de Puig-reig ha aprovat per unanimitat una moció per a la “dignificació de la història local” en què, entre altres aspectes, demana a l'Ajuntament de Berga i especialment al regidor de l'equip de govern de la CUP Francesc Ribera, Titot, que “deixi de fer revisionisme històric amb la figura del trobador Guillem de Berguedà, fill i habitant il·lustre de Puig-reig (Titot és autor del llibre L'assassinat de Guillem de Berguedà). “Entenem que és un personatge del qual tothom s'ha de sentir orgullós pel fet de ser un dels màxims representants de la cultura medieval catalana, però no es pot utilitzar la seva figura per mentir ni adjudicar-li un origen que no li correspon”, argumenten.

Puig-reig reivindica la seva història local, com a població on residia Guillem de Berguedà: “No podem tolerar que ningú s'apropiï d'allò que és nostre ni que el poble de Puig-reig no sigui tractat com es mereix.”

També demanen al Museu de Berga “el retorn o el dipòsit permanent” de l'escultura de l'anomenat popularment «Cavaller de Puig-reig» al seu municipi d'origen i concretament a l'església de Sant Martí, indret d'on va ser extret.

Sol·liciten al Consell Regulador del Camí dels Bons Homes, del qual forma part el Consell Comarcal, que el camí acabi formalment al poble de Puig-reig, ja que és on hi havia la residència permanent de Guillem de Berguedà, trobador amic dels càtars, i l'únic poble de la comarca on hi ha reminiscències físiques d'aquesta heretgia en forma de pintures murals, concretament l'amfisbena de Sant Martí.

La moció aprovada també inclou comunicar als ajuntaments de Berga i de Bagà que l'únic poble amb presència templera de la comarca va ser Puig-reig, seu d'una comanda, i que si es volen organitzar activitats relacionades amb aquest orde cal fer constar que en aquests indrets mai no hi va haver templers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia