cultura

CULTURA

Primera injecció de 200.000 euros al centre de visitants de Poblet

La Diputació de Tarragona va oficialitzar ahir la subvenció per a les obres d'adequació del nou espai

La previsió és que estigui enllestit en tres anys

La primera fase del centre de visitants i d'interpretació projectat al monestir de Poblet ja disposa de la primera aportació econòmica. La Diputació de Tarragona va oficialitzar ahir la subvenció de 200.000 euros per a les primeres obres d'adequació del futur centre, que se situarà en un antic magatzem de l'entrada del complex monàstic, fins ara en desús. El president de la institució supramunicipal, Josep Poblet, i l'abat de Poblet, Octavi Vilà, van signar ahir dos convenis més, amb aportacions econòmiques de 25.000 euros per al Festival de Música Antiga de Poblet (vegeu la peça) i per poder continuar amb la digitalització de l'Arxiu Tarradellas. Totes aquestes actuacions formen part de l'anomenat projecte Cosmos, un programa d'actuacions culturals, socials i mediambientals “que pretenen situar el monestir en el món actual, tot preservant-ne els orígens i l'essència”, segons els seus responsables.

El nou centre de Poblet es configurarà com un espai principal de presentació del monestir no només en la seva vessant monumental, sinó també en la turística, la cultural i l'espiritual. “Poblet va ser fundat al segle XII per ser un centre espiritual, cultural i també econòmic i social, i el que vol el projecte Cosmos és adaptar aquests objectius al segle XXI”, va explicar ahir l'abat.

Amb aquest nou centre i amb el futur museu de Poblet, també en projecte, pretenen diversificar i millorar l'oferta cultural al monestir, que doblaria el nombre de visites –fins a arribar a les 300.000 anuals–. Està previst que l'obra, amb un pressupost total de més de 700.000 euros, estigui acabada en tres anys. El centre té 617 metres quadrats de superfície i s'articularà en tres sales on s'explicarà la vida monàstica a través d'audiovisuals i unes grans pantalles que simularan el monestir i que ocuparan els 360 graus de l'espai. El visitant hi trobarà les claus de lectura del monestir des de les vessants territorial, paisatgística, cultural i espiritual.

D'altra banda, ahir també es va oficialitzar l'aportació de 25.000 euros de la Diputació a una nova fase de digitalització de documents de l'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, que facilitarà l'accés dels investigadors als nombrosos i importants documents que es conserven en aquestes dependències pobletanes.

LA FRASE

Volem adaptar al segle XXI els objectius inicials del monestir com a centre cultural, espiritual i econòmic
Octavi Vilà
Abat de poblet

LA XIFRA

710.000
euros és el pressupost
de la construcció del centre de visitants, que se situarà en un antic magatzem del monestir.

Quart festival de música antiga

El 12 d'agost arrencarà la quarta edició del Festival Internacional de Música Antiga de Poblet, un esdeveniment amb direcció artística de Jordi Savall que “s'enfoca cap a les músiques del món amb un esperit de diàleg”, segons Pep Gorgori, responsable de l'organització. El concert inaugural, Orient-occident, inclourà un repertori de músiques cristianes, jueves i musulmanes, i serà a càrrec d'Hespèrion XXI, amb músics convidats de Turquia, Síria, Israel, Grècia i Armènia. Tindrà lloc a la plaça del monestir, tot i que els altres dos concerts programats enguany estrenaran espai i es traslladaran a l'antic dormitori dels monjos. El 13 d'agost hi haurà l'espectacle musical La viola cèltica, i l'endemà, dia 14, solistes de la Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI interpretaran diversos cants a la verge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència

crònica

Una sola música que tothom balla com vol