cultura

Cultura

Les arts sonores i visuals es troben a les Terres de l'Ebre

Eufònic guanya presència internacional i afegeix nous espais

La majoria de la quarantena de propostes i actuacions seran de l'1 al 4 de setembre, però l'activitat s'ha avançat a aquest mes

Els búnquers de la Guerra Civil, la cisterna d'Alcanar, les casetes del Museu de la Mar de Sant Carles de la Ràpita, el castell de Miravet i l'antic molí d'Ulldecona. Són alguns dels espais de l'Eufònic. Ancorat al paisatge de les Terres de l'Ebre i del Delta, el festival, en la cinquena edició, es consolida com un referent a Catalunya de les arts sonores i visuals.

“És un festival que s'ha fet a mida de les Terres de l'Ebre, hi ha un lligam intrínsec”, va assegurar ahir el director, Vicent Fibla. De l'1 al 4 de setembre, Sant Carles de la Ràpita tornarà a centralitzar la majoria de la quarantena de propostes. L'artista italià Gigi Masin s'estrenarà per primer cop a l'Estat espanyol a l'església Nova; al Mercat Vell es farà una de les actuacions més arriscades, la dels asturians Fasenuova, i els també italians Quiet Ensemble inauguraran l'esdeveniment al Museu de la Mar.

L'artista holandès Daan Kars plantarà un jardí bioil·luminat a l'antic convent i Desilence presentaran un micromapping a les casetes del Museu de la Mar. També es manté el pavelló de patinatge per a les actuacions nocturnes. “Se'ns coneix pel vessant gastronòmic i turístic i entenem que també hem de promocionar-nos culturalment”, va dir ahir l'alcalde, Josep Caparrós.

Eufònic, però, s'estendrà arreu del territori, amb presència a Amposta, Miravet, Ulldecona i, per primera vegada, a Alcanar i al Museu de Tortosa.

L'activitat del festival ja s'ha avançat a aquest mes, amb la presentació d'instal·lacions –visitables fins al setembre–, com la de l'artista hongarès Gábor Lázár a l'espai Celler del castell de Miravet i la de la japonesa Kyoka, que farà vibrar a partir de dissabte la cisterna d'Alcanar.

LA FRASE

És un festival que s'ha fet a mida de les Terres de l'Ebre, hi ha un lligam intrínsec
Vicent Fibla
director d'eufònic

LA XIFRA

6
poblacions
seran seu de propostes: Sant Carles de la Ràpita, Amposta, Tortosa, Miravet, Ulldecona i Alcanar.

Marcada presència femenina

Paral·lelament a la programació, Eufònic cultiva el vessant formatiu. En la línia de l'any passat, tornarà a tenir lloc el Campus Eufònic, on enguany pràcticament tots els tallers estan fets per dones. El col·lectiu Girls in Lab, un moviment social i independent nascut l'any passat a Barcelona que té com a missió inspirar nenes i adolescents per avançar en la paritat, protagonitzarà una sessió, adreçada a joves d'entre 12 i 16 anys. “Després de l'èxit de l'any anterior, es torna a apostar pel Campus Eufònic, en una àmplia proposta de tallers per acostar la tecnologia a nenes i adolescents”, va afirmar ahir la regidora de Cultura de la Ràpita, Èrika Ferraté.Entre les novetats d'enguany, també destaca la jornada #supportvisualists, adreçada a creadors visuals i gestors culturals, per dotar-los d'eines de treball. Serà comissariada per Antònia Folguera (Sónar +D).

Al Museu de Tortosa hi haurà una de les instal·lacions de la residència artística a Balada del lleidatà Ferran Lega, que ha creat una guitarra Telesforo-Julve sotmesa a les onades del Trabucador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

El Bòlit de Girona dona vida i visibilitat a l’aire

Girona
Festival

Neix De Soca-rel, festival literari de la llera del Ter

Barcelona
llibres

Josep M. Quintana novel·la el desterrament de Nahmànides

Girona
arts escèniques

El festival Moujuïc portarà nou propostes de dansa al Castell de Montjuïc

BARCELONA
EQUIPAMENTS

El Museu Pau Casals defensa a Portugal la seva nominació com a millor museu europeu

EL VENDRELL
CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA