Arts escèniques

CRÒNICA

‘Mar i Cel’, fins a l’infinit

Amb una sonora ovació ha sal­pat el vai­xell de Mar i cel, en la que serà la dar­rera tra­ves­sia al Victòria. Ahir es va fer l’estrena. Com Colom va fer qua­tre viat­ges a les Índies, Dagoll Dagom ha fet diana aco­mi­a­dant-se amb la quarta repo­sició del seu musi­cal de referència, des de l’estrena, el 1988. El repte que s’havia fixat la com­pa­nyia era crear un Mise­ra­bles a la cata­lana. Ho van fer a par­tir de l’ori­gi­nal d’Àngel Gui­merà (enguany fa 100 anys de la seva mort): Saïd lloa el mar. Blanca, el cel. Els dos adver­sa­ris topen i s’ena­mo­ren tràgica­ment en aquell punt que con­flu­ei­xen a l’horitzó, a l’infi­nit. Aquesta tra­ves­sia final de Mar i Cel serà amb uns cor­rents ale­gres, vents favo­ra­bles, que con­fir­men l’estima del públic cap a l’obra i la com­pa­nyia en els seus 50 anys d’història. Si al Grec, el triumv­rat (Bozzo-Cis­que­lla-Periel) van fer una cele­bració joiosa, ara l’eufòria esclata amb aquest drama entre reli­gi­ons, que res­sona ter­ri­ble­ment amb l’actu­a­li­tat.

En un mun­tatge en què han pas­sat tres gene­ra­ci­ons d’artis­tes, el musi­cal batega per sobre de les inter­pre­ta­ci­ons. El públic, que en una gran majo­ria repe­teix l’experiència catàrtica en pare­lla o en família, revi­sita els pas­sat­ges recor­dant el seu pri­mer cop endol­cit per la memòria. El vai­xell és el mateix; la música d’Albert Gui­no­vart, igual­ment refi­lada i èpica. On sí que hi ha can­vis és en la pre­pa­ració acto­ral (segur que ara hi ha mol­tes més cabri­o­les que en la pri­mera pro­ducció) i també en l’audi­o­vi­sual. Del ves­tu­ari i la il·lumi­nació del 1988 a l’actual també hi ha una immensa evo­lució. En aquest sen­tit, les pro­jec­ci­ons del mar i del cel apa­rei­xen abso­luts amb un ciclo­rama ben a prop del vai­xell. De fet, per la seva pro­xi­mi­tat, s’esca­pen algu­nes ombres per sota de la pan­ta­lla, que resul­ten estra­nyes a l’ull de l’espec­ta­dor. Però la força i la màgia es man­te­nen. Els nous Blanca (Alèxia Pas­cual) i Saïd (Jordi Gar­reta) res­po­nen a la sor­presa d’ena­mo­rar-se de l’ene­mic, d’actuar ingènua­ment a favor de l’altre i en con­tra dels seus. Els seus petons són robats a la religió i els pre­ju­di­cis que els havia con­fron­tat. Xavi Fernández repe­teix per ter­cer cop el seu paper de Don Car­les (2004, 2014 i 2024). S’endú els aplau­di­ments la jovi­a­li­tat d’Idriss (Berta Luna). Eloi Gómez (L’ale­gria que passa) tre­ba­lla el paper de Fer­ran, el promès de Blanca que admetrà per­dre el seu amor. El repar­ti­ment és com­pacte i, per moments, es con­fon la satis­facció dels pira­tes caval­cant per sobre de les ona­des amb dels actors defen­sant una icona del musi­cal en català. Ahir, a la pla­tea, s’amun­te­ga­ven els com­panys que havien actuat en pro­duc­ci­ons ante­ri­ors. O en la festa de Grec, el que vol dir en la llarga gene­ració d’artis­tes que ha sem­brat Dagoll Dagom. Aplau­dien el direc­tor musi­cal de la nit (“Bravo Cuenc”, li deien amb iro­nia) i no volien dei­xar de gra­var les salu­ta­ci­ons. Com Elena Gadel (Blanca, el 2004) que va emo­ci­o­nar-se quan Pas­cual va can­tar un tema del musi­cal a l’Eufòria del 2023. Sem­blava tot un pre­sagi que, ara s’ha fet rea­li­tat.

Mar i Cel, com El mètode Grönholm, Rubi­a­nes i altres comp­ta­des oca­si­ons, és un feno­men a Bar­ce­lona; el públic res­pon omplint cada nit. Ha estat el títol que ha permès demos­trar a Dagoll Dagom que es pot tri­om­far fent tea­tre musi­cal en català. La com­pa­nyia ha insis­tit que no tor­narà més. Què l’expo­sició es des­mun­tarà amb la sor­tida de la sala. Que no hi haurà més Mar i Cel, de Dagoll Dagom. Sí que és cert que, beneït per la màgia del Mago Pop, la seva sor­tida (pre­vista per prin­ci­pis de febrer s’endar­re­rirà en funció del ritme de la venda d’entra­des. Ahir, a l’estrena ja en comp­ta­bi­lit­za­ven 165.000 entra­des com­pra­des (i només hi ha dates a la venda fins a mit­jan febrer: tot­hom pot pre­veure que serà el regal estre­lla de Reis). Avui, es per­cep que algú altre, pot­ser d’aquí una altra dècada, retro­barà un Saïd i una Blanca en una nova posada en escena, de camí a la catarsi de l’infi­nit. Mar i Cel és infi­nit, etern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.