Cultura

Mendoza és Planeta

L'escriptor barceloní rep el premi més ben dotat de l'Estat amb una novel·la ambientada en la Guerra Civil. La finalista és la valenciana Carmen Amoraga

La trajectòria literària de Mendoza té la capital catalana com a teló de fons constant

Edu­ardo Men­doza és el nou premi Pla­neta. L'escrip­tor bar­ce­loní va ser coro­nat ahir a la nit amb el guardó més ben dotat de les lle­tres cas­te­lla­nes (601.000 euros) per una obra en què viatja a l'època de la Guerra Civil. Riña de gatos, pre­sen­tada sota el títol La muerte de Acteón, és el títol del text guar­do­nat, fir­mat amb el pseudònim de Ricardo Medina, i aborda el con­flicte bèl·lic a par­tir d'un jove anglès que, la pri­ma­vera del 1936, viatja a Madrid per taxar una pin­tura que s'atri­bu­eix a Velázquez.

La tra­jectòria literària d'Edu­ardo Men­doza (Bar­ce­lona, 1943) té la capi­tal cata­lana com a teló de fons cons­tant. La ciu­dad de los pro­di­gios, que narra el retorn d'un home a la Bar­ce­lona ante­rior a l'Expo­sició Uni­ver­sal de 1888, va ser una manera d'expli­car-se la ciu­tat a ell mateix, als anys 80 del segle XX, en tor­nar després d'anys de viure a Nova York. Bar­ce­lona també era a Sin noti­cias de Gurb (1990), així com, en la seva versió postolímpica, a La aven­tura del toca­dor de señoras (2001), novel·la en què pre­ci­sa­ment iro­nit­zava res­pecte al premi Pla­neta.

Men­doza va debu­tar el 1975 amb La ver­dad sobre el caso Savolta, que va rebre el premi de la Crítica; va obte­nir el Ciu­tat de Bar­ce­lona per La ciu­dad de los pro­di­gios, men­tre que Una come­dia ligera (1996) va ser dis­tin­gida a París amb el premi al Millor Lli­bre Estran­ger del 1998. Els lli­bres de Men­doza estan car­re­gats d'iro­nia i humor, en sin­to­nia amb la tra­dició pica­resca que des­til·len obres com El mis­te­rio de la cripta embru­jada (1978) i El labe­rinto de las acei­tu­nas (1982). L'actu­a­lit­zació dels gèneres clàssics és un dels fils con­duc­tors en la tra­jectòria de l'escrip­tor, que s'ha auto­de­fi­nit com a “hereu de tot i rebel con­tra res”. Tot i que ha escrit pràcti­ca­ment tota la seva obra en cas­tellà, Men­doza ha uti­lit­zat el català en peces tea­trals com Res­tau­ració (1990) i Els llims o la visi­tació de la feli­ci­tat (1997). “Encara tinc idees que no em dei­xen dor­mir i tinc ganes de pro­duir coses noves”, deia fa un any en la pre­sen­tació del seu dar­rer tre­ball, Tres vidas de san­tos (publi­cat, com tota la seva obra, a Seix Bar­ral). Era la pri­mera incursió en el conte, amb tres relats escrits en dife­rents èpoques. Lla­vors rei­vin­di­cava el dret a tren­car amb el que havia escrit fins ales­ho­res. I ara torna a la novel·la per la porta gran, amb una obra que tindrà el ressò gens menys­pre­a­ble del Pla­neta.

Evo­ca­ci­ons del pas­sat

Hi ha una tònica habi­tual en el Pla­neta que també s'ha com­plert aquest any, i és que repar­teix el podi entre un autor cone­gut amb un altre que no ho és tant. El jurat, for­mat per Alberto Ble­cua, Ánge­les Caso (la gua­nya­dora de l'any pas­sat amb Con­tra el viento), Juan Eslava Galán, Pere Gim­fer­rer, Car­men Posa­das, Rosa Regàs i Car­los Pujol, va reconèixer com a fina­lista del premi –dotat amb 150.250 euros– la peri­o­dista valen­ci­ana Car­men Amo­raga (Pica­nya, 1969). El tiempo mien­tras tanto, pre­sen­tat com La pri­mera vez no te conocí, està sig­nat amb el pseudònim de Lord Jim, que evoca el lli­bre de Joseph Con­rad. L'obra tracta les difícils rela­ci­ons entre una dona i la seva filla, que la mare evoca arran d'un acci­dent en què la filla queda en coma. L'evo­cació del pas­sat per ana­lit­zar la vida dels pro­ta­go­nis­tes ha estat un tema freqüent en aquesta 59a con­vo­catòria, a la qual es van pre­sen­tar 509 ori­gi­nals. Car­men Amo­raga ja va ser fina­lista del premi Nadal l'any 2007, amb Algo tan pare­cido al amor. El 1997 va rebre el II Pre­mio Ate­neo Joven amb la pri­mera novel·la, Para que nada se pierda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.