crítica de teatre / alaska i altres deserts

Incitació a l'exploració

És quan es pre­sen­cien actu­a­ci­ons com la de Cris­tina Cervià a Alaska i altres deserts que hom se n'adona de com n'és de com­plexa la feina de l'intèrpret. Del bon intèrpret, vull dir. Cervià ha actuat en diver­ses de les dar­re­res pro­duc­ci­ons de La Pla­neta –Lúcid i Bon­dat–, que una vegada més l'encerta i evi­den­cia a ulls vista un crei­xe­ment mera­vellós i indub­ta­ble com a actriu. En la pri­mera peça del mun­tatge que diri­geix Xicu Masó –el for­men tres tex­tos–, Cervià inter­preta Debo­rah, una dona de 45 anys que, a causa d'una malal­tia ano­me­nada ence­fa­li­tis letàrgica, un bon dia, quan encara era una ado­les­cent, es va «atu­rar». Assis­tim expec­tants al seu «des­per­tar» gràcies a la droga expe­ri­men­tal L-Dopa, trans­cor­re­guts 29 anys. El seu dis­curs és confús, bar­reja records, fets que van suc­ceir, fets pro­ducte de la seva ima­gi­nació, fets que, tot i estar apa­rent­ment absent, pot­ser ha pogut cop­sar des del llit estant per con­ver­ses que s'han desen­vo­lu­pat al seu vol­tant. Qui ho sap! En poc més de mitja hora, Debo­rah ha d'aca­rar-se a la rea­li­tat i assi­mi­lar la infor­mació que el doc­tor Hornby, un Car­les Martínez un pèl massa àton en aquesta peça, mira d'admi­nis­trar amb deli­ca­desa. La clau de tot, a part d'un text breu i precís però extra­or­dinària­ment dens de con­tin­gut, és la inter­pre­tació de Cervià, que, extra­or­dinària­ment valenta, arrisca molt en la cons­trucció d'un per­so­natge com­plex, perquè la seva actu­ació per­met al públic res­se­guir l'evo­lució inte­rior de la dona, però també incor­pora, mit­jançant un minuciós tre­ball de cos, les seqüeles físiques que es poden deri­var de la malal­tia i del llarg període letàrgic –«una mena d'Alaska», com l'ano­mena Hornby en una frase que dóna títol a la peça–, com ara espas­mes mus­cu­lars, difi­cul­tats per fixar la vista i pro­ble­mes en l'arti­cu­lació de sons o en la res­pi­ració. Aquest recurs reque­reix molta mesura i una capa­ci­tat de con­cen­tració suprema. Cervià supera el repte fins a emo­ci­o­nar i cor­pren­dre. El text, magnífic, trans­cen­deix la història en si per fer una reflexió potent sobre la memòria, sobre la capa­ci­tat selec­tiva d'aquesta: en tor­nar a l'estat letàrgic, Debo­rah fa una enu­me­ració de tot allò que ha retin­gut, deses­ti­mant allò que fa mal o alte­rant-ho, com la mort de la mare o el fet que la vida con­ju­gal de Hornby amb la Pau­line, ger­mana de Debo­rah, s'hagi vist pro­fun­da­ment afec­tada per la dedi­cació d'ell a la paci­ent.

L'insòlit pro­grama del mun­tatge –no s'acos­tu­men a pre­sen­tar peces breus en aquest país– inclou dues peces més, Vic­to­ria Sta­tion i Nit. Totes dues tenen en comú que, una vegada més trans­cen­dint l'anècdota, ver­sen sobre la soli­tud i la manera de rela­ci­o­nar-se amb l'altre, domi­nada pel temor. En la pri­mera, hi ha un taxista –David Pla­nas– al qual hom no sap exac­ta­ment què li ha pas­sat, que sem­bla estar en estat de xoc o amnèsic, però és evi­dent que no està gaire con­tent amb la seva vida i única­ment està pen­dent de la noia que s'ha ador­mit al seient del dar­rere del taxi, de la qual s'ha ena­mo­rat. Es troba apar­cat a un lloc inde­ter­mi­nat de la ciu­tat i de la seva mateixa consciència. El taxista manté una con­versa impos­si­ble i hila­rant amb l'encar­re­gat de la cen­tra­leta de l'empresa –Car­les Martínez–, fins que acon­se­gueix que aquest es replan­tegi la seva vida. Hi ha en aquesta història, com en les altres, aque­lla frase, aquell cop de timó en què Pin­ter can­via el sen­tit de l'escena fins al pate­tisme i és capaç de glaçar el som­riure als lla­vis del públic. Com en la dar­rera peça Nit, molt breu, a càrrec de Car­les Martínez i Míriam Ala­many, esplèndids, en què Pin­ter, en 7 minuts escas­sos, fa una radi­o­gra­fia demo­li­dora de la pare­lla. A Nit, aquesta pare­lla mira de recor­dar, sense posar-se d'acord, com va transcórrer la seva pri­mera tro­bada.

En defi­ni­tiva, amb una esce­no­gra­fia que fa ser­vei al mun­tatge, ben tro­bada, així com la il·lumi­nació, amb una inter­pre­tació dis­ci­pli­nada i una bri­llant direcció, minu­ci­osa i molt atenta als detalls, se'ns pre­senta una gale­ria de per­so­nat­ges poc explícits que ofe­rei­xen al públic un ampli marge per a l'explo­ració dels seus nos­tres deserts. Anirà al Tan­ta­ran­tana i, a la pri­ma­vera, tor­narà a La Pla­neta, agent ja fona­men­tal en el tea­tre gironí.

Autor: Harold Pinter. Direcció: Xicu Masó. Interpretació: Cristina Cervià, Carles Martínez, David Planas i Míriam Alamany. Lloc i dia: Sala La Planeta, 2 d'octubre del 2009.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.