salut
Es reobre el conflicte per la comercialització de fulles d'estèvia
L'Agència de Salut requereix a Pàmies Hortícoles retirar-la del mercat adduint que és un “producte nou”
Es ven amb normalitat a altres països
Semblava que l'estèvia havia arribat definitivament al mercat de l'Estat espanyol per quedar-s'hi. Les fulles d'aquesta planta originària del Paraguai s'usen en infusions per les seves propietats medicinals i edulcorants, però la seva venda és perseguida pels inspectors de l'Agència de Salut Pública de Catalunya. Pàmies Hortícoles SL, pionera en la introducció de l'estèvia a l'Estat espanyol, va presentar ahir davant l'agència al·legacions contra la prohibició de comercialitzar plantes i fulles d'estèvia.
L'empresa de Balaguer va rebre la visita de dos inspectors de Salut el 28 d'agost passat. Els van exigir “la retirada de la venda de plantes i fulles, el lliurament d'una llista de distribució, la destinació dels productes retirats i que n'informessin els clients”. Pàmies cultiva i ven uns tres mil quilos de fulles l'any. I continua fent-ho, amb la qual cosa s'exposa a sancions. Els inspectors al·leguen que és un “aliment nou, que requereix autorització” a tota la UE, basant-se en un reglament que sols permet comercialitzar aliments “amb llarga tradició de consum abans del 1997”. El conflicte ve de lluny i, després d'uns anys de prohibició a tota la UE, ara la venda és permesa a països com Alemanya, Irlanda i Itàlia. L'Estat espanyol n'és el primer cultivador europeu.
El gerent, Miquel Pàmies, afirma que hi ha més empreses i distribuïdors afectats a tot l'Estat. “El reglament no ens afecta, perquè hi ha una sentència posterior del Tribunal Superior de Justícia Europeu”, diu. I hi afegeix: “Va ser redactat per evitar l'entrada de transgènics, que s'introdueixen en la cadena alimentària sense ser advertits els consumidors.” La presidenta de l'associació Dolça Revolució, Carme Camins, tem que el requeriment “sigui la primera acció d'un pla per desacreditar l'ús de plantes medicinals”.
LA FRASE
LA FRASE
De l'anonimat a la indústria
Fa sols sis anys, era difícil poder comprar estèvia. Aquesta planta és 300 cops més dolça que el sucre, però no aporta calories i molts diabètics l'usen perquè asseguren que els fa baixar els nivells de glucèmia a la sang. Els defensors de l'estèvia han mirat a la indústria del sucre com a barrera perquè la UE no n'autoritzi la importació, el conreu i la venda. Finalment, la indústria agroalimentària s'ha rendit a l'estèvia, introduint-la en begudes i substitutius d'altres edulcorants. Ara bé, no n'usen la fulla: “S'aprofiten de la imatge de la planta per vendre productes industrials de síntesi que en el millor dels casos contenen un 10% de les propietats actives de l'estèvia”, diu Miquel Pàmies.