Economia

Recanvi de conreus per fer rendible el Segarra-Garrigues

Dos pagesos plantaran 13 hectàrees d'olivera i ametllers a l'àrea alta de reg de Noguera i l'Urgell, en substitució del cereal

L'oferta del canal per atraure nous pagesos sols atreu, de moment, a 15 professionals de la zona

El cultiu professional de l'olivera i l'ametller arribarà l'estiu que ve a la zona alta del canal Segarra-Garrigues, en concret a dues finques del terme de Preixens (Noguera). S'hi plantaran 13 hectàrees (4 d'olivera i 9 d'ametller) en unes finques on fins ara s'hi conrea cereal de secà.

Es tracta d'una aposta de dos propietaris que han decidit sumar-se al regadiu amb cultius alternatius de més valor afegit. La comunitat de regants veu aquestes experiències com un pas important perquè més pagesos de les comarques de la Noguera i l'Urgell s'animin a fer la inversió necessària per aprofitar l'aigua del canal. De fet, aquesta és la zona amb el nivell més baix d'adhesions, ja que actualment reguen menys de la meitat dels agricultors que ho podrien fer. Amb el mateix objectiu aquest 2016 s'ha fet una oferta especial als propietaris dels primers sectors, que consisteix a pagar la meitat per les obres de la xarxa de distribució a canvi de menys dotació d'aigua. L'oferta es va fer arribar a uns 300 agricultors, però de moment només s'hi han apuntat una quinzena amb prop d'un centenar d'hectàrees.

El president de la comunitat de regants, Josep Maria Jové, admet que la resposta no ha estat la que esperaven i fa una crida als indecisos perquè l'aprofitin durant aquest mes de desembre, l'últim que estarà disponible. Aquesta oferta estava pensada per garantir almenys una collita de cereal anual. Jové reconeix que el futur en aquesta zona passa per anar substituint els cultius extensius de blat, ordi o panís per altres de més rendibles. És una estratègia en el fons del projecte des del primer dia. En el cas de l'ametlla, ha tingut preus elevats les darreres campanyes, però també es proven pomes i festucs.

Es calcula que el cost total de fer arribar el reg a una finca del Segarra-Garrigues és d'entre 8.000 i 10.000 euros per hectàrea.

“El preu del cereal és molt baix”

Xavier París és l'agricultor de Preixens que ha decidit canviar quatre hectàrees que ara té plantades d'ordi per oliveres buscant més rendibilitat. “Amb el cereal ja sabem el que hi ha, el preu és molt baix i no crec que millori. Ara amb l'aigua del canal Segarra-Garrigues tenim l'oportunitat de canviar a un altre cultiu i hem de mirar de millorar, encara que al principi porti una mica més de feina i de despesa”, comenta.

Tot i que no hi ha certeses sobre el rendiment, París confia obtenir entre 10.000 i 15.000 quilos d'olives per hectàrea a partir del quart any de plantació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona

Finalitza el tall a la C-66 per protestar contra la gestió de la sequera

la pera