Agricultura sosté que el sector primari pot absorbir part dels desocupats a l'Ebre

La caiguda de la producció de cítrics i l'increment de la demanda han permès remuntar els preus aquesta campanya

«El sector agrari resisteix la crisi i, tot i la conjuntura econòmica, en sectors com l'oli, la vinya i la fruita dolça tenim bones perspectives», va manifestar el director dels serveis territorials d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, Antoni Espanya. En aquest sentit, Espanya sosté que part de la gent que ha quedat a l'atur pot incorporar-se al camp. «En primer lloc han de fer un pla de viabilitat per assegurar-se que allò que produiran ho podran vendre al mercat», va dir el responsable d'Agricultura, que va fer balanç dels principals sectors productius a les Terres de l'Ebre.

Arròs.

La producció ha estat aquesta campanya de més de 110.000 tones, que es considera una campanya normal al delta de l'Ebre quant a volum, però els preus han caigut un 30%. Amb tot, Agricultura matisa que els preus estan en la línia dels darrers deu anys i que enguany han caigut per l'excedent de producció que hi ha a escala estatal.

Cítrics.

La producció de mandarines i taronges serà inferior aquesta campanya, però per primera vegada des del 2004 els preus remunten. Tot i que encara estem a l'inici de la collita les perspectives són bones per a aquest sector. Així el quilo de mandarines es cotitza entre 25 i 30 cèntims d'euro i el de taronges, a 24 cèntims d'euro. Una menor producció juntament amb un increment de la demanda, per l'efecte dels cítrics per prevenir la grip A, ha afavorit la recuperació dels preus. Concretament, es produiran 105.985 tones de mandarines i 41.258 tones de taronges. Unes 700 hectàrees, de les més de 10.000 que hi ha al Baix Ebre i Montsià, s'han acollit al pla de reconversió de varietats.

Oliva.

El Baix Ebre i el Montsià patiran una caiguda del 30% de la producció d'oliva segons el Departament d'Agricultura –un percentatge que el sector eleva al 50%–, mentre que a la Ribera d'Ebre i la Terra Alta hi ha un increment significatiu. «A la Terra Alta els arbres han tret aquesta campanya tota la collita acumulada», va dir Espanya, que va recordar que aquesta comarca ha fet dues campanyes amb collites minses per les gelades. La producció serà d'unes 67.000 tones d'olives al conjunt de les Terres de l'Ebre. En el cas del Baix Ebre i el Montsià, la Generalitat reclamarà a l'Estat una bonificació dels mòduls de l'IRPF.

Raïm.

Tot i el lleuger increment de la producció de raïm a la Terra Alta, els preus han baixat i el balanç dels productors no és positiu. Han cobrat el quilo de raïm entre 15 i 45 cèntims d'euro. Amb tot, el director dels serveis territorials d'Agricultura va destacar que enguany s'ha incrementat en 1 milió el nombre d'ampolles envasades amb la denominació d'orinen (DO) Terra Alta (6,5 milions d'ampolles en total).

Fruita dolça.

«És el conreu que ha tingut un comportament més negatiu durant el 2009», va admetre Espanya. Així, la producció de préssec ha estat un 20% superior a la del 2008, però el preu ha estat de 30 cèntims d'euro el quilo, un preu que provoca que el cultiu deixe de ser rendible.

Ametlla.

La Terra Alta és la principal productora d'ametlla a les Terres de l'Ebre, amb més d'11.000 hectàrees dedicades a aquest cultiu. S'han produït 12.000 tones d'ametlla que es cotitzen a 55 cèntims d'euro el quilo.

Hortalisses.

Agricultura fa seua la crida de la cooperativa agrícola de l'Aldea, que reclama als productors que incrementen el cultiu d'horta i que es facin socis d'aquesta entitat. «Té més demanda de la que pot oferir», va dir el director dels serveis territorials d'Agricultura a les Terres de l'Ebre.

«El camp s'arruïna»

Tot i que el Departament d'Agricultura considera que el sector agrari «resisteix» la crisi econòmica, les organitzacions agràries i bona part dels productors no hi estan d'acord i recorden que el sector agrícola i ramader ja fa temps que està en crisi. Divendres de la setmana que ve Asaja, JARC i Urapac han convocat una aturada general del sector (a la qual no s'ha afegit la Unió de Pagesos) per denunciar la situació extrema que pateixen diversos cultius. Sota el lema El camp s'arruïna, mobilitza't, les organitzacions agràries estan duen a terme aquests dies una campanya informativa perquè cooperatives i empreses agràries donen suport a la vaga que s'ha convocat a tot l'Estat. L'endemà de la vaga, dissabte 21 de novembre, tindrà lloc una manifestació a Madrid amb pagesos i ramaders de tot l'Estat. JARC estima que uns 100.000 productors participaran en l'acte de protesta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Detenen tres pagesos gironins per les destrosses als pous de l’Alt Empordà del mes d'abril

FIGUERES
SALT

Commerzbank posa a la venda l’Espai Gironès per 140 milions d’euros

SALT
economia

Es preveu una campanya de fruita de pinyol “correcta” tot i una caiguda de la producció

Lleida
ECONOMIA

La Xina reaviva la guerra comercial amb la UE amb una investigació antidúmping

BARCELONA

Les botigues de les zones més turístiques ja poden obrir els diumenges

Barcelona

Circuits en funcionament

L’Hospitalet de Llobregat

Fer obsolet el residu

Barcelona
Mar Reguant
Economista i premi nacional de recerca al talent jove de la FCRI

“L’energia barata ja hi és, però cal repartir millor els beneficis”

Barcelona

Casa Jové celebra 150 anys amb l’entrada a Tarragona

Barcelona