Economia

Medi ambient

sentència

El TSJC anul·la el pla urbanístic de la central de biomassa de Juneda

Sentencia a favor d'Ipcena i la Plataforma de les Garrigues, i considera que no es presenten alternatives d'ubicació

Estaria en sòl protegit pel valor natural

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat el pla especial urbanístic que permetia la construcció de la planta de la central tèrmica de biomassa, promoguda per Urgesneda, amb inversió i tecnologia de l'empresa armamentista basca Sener.

Ipcena i la Plataforma Garrigues per la Defensa del Territori van presentar recurs contra l'aprovació definitiva que la conselleria de Territori i Sostenibilitat va fer del pla especial, el 18 d'abril del 2012. Les entitats, que van recollir un miler de signatures en contra del projecte i fons per presentar la demanda, consideraven que no s'adeia amb el model de desenvolupament de la comarca. També asseguraven que cremaria no solament biomassa, sinó combustibles derivats de residus (CDR), cosa que contaminaria l'atmosfera.

En la sentència s'adverteix les entitats demandants que la seva decisió sols entra en “l'instrument de planejament” usat per validar el pla. La tramitació la va fer l'Ajuntament de Juneda, favorable al projecte, però la comissió territorial d'Urbanisme de Lleida va comunicar-li que l'havia de tramitar a través d'un pla especial. El tribunal, però, considera que els plans territorials no són eines “urbanístiques”, sinó que “constitueixen un instrument de desenvolupament territorial”, un “marc orientador”. El jutge també considera que s'haurien pogut presentar alternatives per a la seva ubicació, ja que el projecte la situa en sòl de protecció especial pel seu valor natural, segons el mateix pla territorial de Ponent. Concretament, a tocar de la zona de la Banqueta, un espai natural al voltant del canal d'Urgell. En aquest sentit, Joan Vázquez, president d'Ipcena, considera que la sentència és “un precedent” que hauran de tenir en compte les administracions per concedir noves autoritzacions urbanístiques en sòl protegit paisatgísticament pel pla territorial de Ponent. La sentència no és ferma i es pot presentar recurs.

L'alcalde de Juneda i president del Consell Comarcal de les Garrigues, Antoni Villas, considera que “la sentència s'ha de complir, però el jutge sols diu que si la construeixes 20 metres més enllà, no hi ha d'haver cap problema”. El consistori no té “cap notícia” respecte a les intencions dels promotors de construir-la, que arran de la sentència haurien de tornar a iniciar els tràmits urbanístics. “Dependrà dels ajuts a la biomassa, suposo. Ara la UE els vol tornar a impulsar.”

El projecte preveia invertir uns 60 milions d'euros en una planta al sud del nucli urbà de Juneda, que generaria 17,8 MW d'energia, a través de la combustió d'unes 100.000 tones de productes vegetals. La mateixa Sener, en un butlletí informatiu, reconeixia aleshores que usaria conreus energètics en “terrenys adjacents a la planta”. Sener, després d'arribar a un acord amb l'empresa local Urgesneda, participa en un 70% del projecte, i el 30% és a càrrec de RWE Innogy.

LA FRASE

És un precedent que hauran de tenir en compte les administracions en sòl protegit
Joan Vázquez
PRESIDENT D'IPCENA

LA FRASE

El jutge sols diu que si la construeixes 20 metres més enllà, no hi ha d'haver cap problema
Antoni Villas
ALCALDE DE JUNEDA

Sense el tràmit d'informació pública obligat

La sentència del TSJC també anul·la el projecte d'obres per canviar i fer apte al pas de vehicles pesants el camí de Miravall, regulat també dins el pla especial.

El tribunal l'anul·la perquè l'actuació en el camí no es va sotmetre a informació pública, com preveu la normativa urbanística.

L'alcalde de Juneda, Antoni Villas, s'ha mostrat contrariat per aquesta decisió del tribunal: “D'acord que el camí és d'ús públic, però l'Ajuntament de Juneda no té cap intenció, ni els recursos suficients per destinar 900.000 euros a arranjar aquest camí.” Segons ell, “això ha d'anar a càrrec de l'empresa, i així constava en el projecte. Ara el jutge diu que ho separa. Hi circularan uns 20 camions al dia, però ho tracta com si fos una carretera”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona

Bumerang, l’‘start-up’ que evita 2.500 envasos d’un sol ús al dia

Barcelona

Empatif s’enfoca a guanyar volum, també amb compres

Manresa
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona