Economia

Nou impuls a la concentració de finques a les Garrigues

Aquest estiu, la conselleria d’Agricultura iniciarà la concentració per al reg del Segarra-Garrigues a Arbeca, els Omellons i la Floresta

S’invertiran 2,7 milions en millores de la xarxa de camins i afectarà gairebé 2.700 hectàrees

El Departament d’Agricultura està a punt de donar una nova empenta a les obres de concentració parcel·lària en l’àmbit del regadiu Segarra-Garrigues, amb l’execució de les corresponents a la zona d’Arbeca, els Omellons i la Floresta, a les Garrigues. Les obres s’iniciaran aquest estiu i tindran una durada de sis mesos.

La consellera Meritxell Serret ha lliurat les escriptures de propietat de la concentració parcel·lària a Alfés (Segrià). Aquesta zona té una superfície de 2.057 hectàrees i 370 propietaris beneficiaris. Segons la consellera, “tot el país ha de ser molt conscient del valor del reg per al futur del territori i la seva gent’’. S’han invertit a la zona d’Alfés més de 6,7 milions d’euros amb l’execució de 55,3 quilòmetres de camins, 15,1 quilòmetres de drenatges subterranis, els corresponents entradors a finques, i també posant les fites a les noves propietats, obres que van finalitzar el novembre del 2011.

Les obres que impulsarà el departament aquest estiu inclouen una primera fase d’execució de la xarxa de camins, l’eliminació dels camins que ja no seran necessaris per a l’accés a les noves finques, l’afitament d’aquestes, i les corresponents mesures correctores orientades a donar compliment a la declaració d’impacte ambiental. Així, s’actuarà en 26,2 quilòmetres de la xarxa de camins, dels quals 7,7 són de nova obertura. Els camins resultants seran de 4 metres d’amplada de ferm amb un gruix d’entre 15 i 20 centímetres. Així mateix, s’eliminaran 11 quilòmetres de camins en desús i es col·locarà 3.453 fites. En la zona inclosa dins de l’àrea de dispersió dels juvenils de l’àliga cuabarrada, gairebé 1.600 hectàrees, el traçat de la xarxa de camins definitiva s’adaptarà a l’existent en la mesura del possible. El conjunt d’actuacions suposarà una inversió de 2,7 milions d’euros i afectarà gairebé 2.700 hectàrees, entre Arbeca, els Omellons i la Floresta.

La concentració ha permès una reducció molt significativa del nombre de parcel·les que inicialment aportava cada propietari. Això ha facilitat la constitució d’explotacions agrícoles més viables, ja que s’han pogut disposar de manera contigua les propietats dels diferents membres de les explotacions familiars.

LA XIFRA

55,3
quilòmetres
de camins d’accés a finques ha millorat Agricultura a Alfés amb la inversió de 6,7 milions.

Un estalvi del 15% de despeses en els resultats

A Alfés, l’impacte de la concentració parcel·lària en els resultats de les explotacions de la zona representa una disminució de les despeses corrents del voltant del 15%, un aspecte de gran rellevància atenent les dificultats econòmiques de moltes de les explotacions.

L’estalvi és conseqüència de la disminució de la distància entre les diferents finques en reduir-se el nombre de parcel·les a 1 o 2, obtenint-se, així un important estalvi en gasoil, en despeses de manteniment de maquinària, i en el temps dedicat a les feines agrícoles.

El DARP, amb l’objectiu de permetre un accés confortable a les noves finques de conreu i drenar-les adequadament, ha invertit en la zona d’Alfés més de 6,7 milions d’euros, tot executant 55,3 quilòmetres de camins, 15,1 quilòmetres de drenatges subterranis, els corresponents entradors a finques i també fitant les noves propietats, obres que van finalitzar el novembre del 2011. El reg d’Alfés es fa mitjançant la captació directa d’aigua del riu Segre mitjançant d’un bombament a Albatàrrec. Les dotacions són diverses: fora de la Xarxa Natura 2000 es disposa d’una dotació de 6.500 m³/ha/any, mentre que varia entre els 1.500 m³ i els 3.500 m³ de reg de suport al cereal d’hivern. A la ZEPA de Mas de Melons–Alfés s’han deixat sense reg 300 ha per a la conservació de la terrerola, el gaig blau i la ganga. Les obres de la xarxa primària de regadiu es van executar entre el 2005 i el 2009, i, les de la xarxa secundària, a partir del 2007, i han acabat aquest any 2017.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona