Economia

Verema matinera i escassa

Les vinyes donaran poc raïm però de gran qualitat aquest any a causa de la falta d’aigua

Les varietats més primerenques són les que més pateixen

La persistència de la sequera i la calor dona raïm molt bo, però poc

Les zones vinícoles de Catalunya fa dies que veuen els tractors amunt i avall carregats amb el raïm que donarà cos als vins d’aquesta collita. Sens dubte, a Catalunya aquesta ha estat una de les veremes més primerenques de la història. Després de tot el període de sequera i calor de la primavera i principis d’estiu, la vinya s’ha ressentit especialment de les temperatures extremes que hi va haver a finals de juliol i principi d’agost. La calor va fer augmentar el grau del raïm, que el dia 1 d’agost ja se situava a nivells més habituals de meitat de mes. La previsió de la DO Penedès –la denominació d’origen més gran de Catalunya, que coincideix també amb el bressol de la DO Cava– era arrancar la verema entorn a mitjan agost, però l’estat de les vinyes que hi ha plantades a menys altura ha obligat els viticultors a redissenyar el calendari i avançar la verema sobretot en vinyes de varietats foranes.

Al Penedès, els elaboradors de cava van començar amb el pinot noir i el chardonnay, les varietats que sempre estrenen la verema. Aquesta setmana s’han començat a collir les varietats autòctones. Entre divendres i ahir, els viticultors van començar a collir el macabeu, que s’utilitza en l’elaboració de caves, entre vuit i deu dies abans de la data habitual.

Xavier Nadal, director general de Caves Nadal, assegura que els resultats d’aquesta collita tenen l’origen en les condicions climatològiques que hi va haver el 2015 i el 2016, amb un índex de pluges molt per sota del que és habitual al Penedès. Segons Nadal, que ahir va començar a collir el macabeu, el Penedès està davant els reptes del canvi climàtic: “Aquí no es rega la vinya i això en moments crítics com el que estem vivint ens obliga a definir-nos a partir de models que siguin el màxim de sostenibles.” Segons ell, enguany hi haurà un 25% menys de producció del que seria habitual, amb un gra de molta qualitat, però escàs i més petit. Xavier Nadal creu que en aquest moment és fonamental aprofitar l’aigua de pluja, però també ser conscients que vindran anys més humits i que no sempre estarem en períodes de sequera extrema.

A Nadal, precisament, al llarg dels últims anys s’ha anat definint un model de plantació amb una aposta clara per les varietats de cicle llarg. Segons Xavi Nadal, “aquestes varietats són les que poden aprofitar les primeres pluges de final d’estiu abans de la verema, si és que n’hi ha”. Això provocarà també un canvi en el perfil dels vins, però aquest sector no pot ser estàtic per pura definició.

Al Baix Penedès, el calendari és similar. Gerard Jané, enòleg i propietari del celler Jané Ventura, també va començar ahir a entrar els primers quilos de macabeu i a final d’aquesta setmana començarà a collir la garnatxa, que farà servir per elaborar els caves. Per Jané Ventura, aquest any la collita serà inferior, hi haurà entre un 20% i un 25% menys de producció que en anys normals, i assegura que en algunes vinyes la reducció pot arribar al 30% i al 37%, en funció de la zona i la varietat. Jané creu que les vinyes del Baix Penedès han patit menys que les de l’Alt Penedès perquè les pluges han estat una mica més abundants en aquesta zona. “Les últimes pluges del mes d’agost han anat molt bé per a les nostres vinyes”, diu l’enòleg d’aquest celler.

Gerard Jané destaca la irregularitat climàtica que hi ha hagut en els últims deu anys i creu que ja es pot parlar dels efectes del canvi climàtic.

Segons el director de la DO Penedès, Francesc Olivella, la collita d’aquest any, en global, tornarà a ser entre un 15% i un 20% inferior a les xifres estàndards, de manera que la previsió és recol·lectar uns 19 milions de quilos de raïm. “Si la verema fos normal, hauríem d’arribar als 22”, diu Olivella, tot i que amb la producció d’enguany ja es pot cobrir la producció de la DO Penedès.

“Malgrat que la calor ha obligat a avançar la verema, la maduració ha anat molt bé i, com a mínim, amb les varietats primerenques, hi ha totes les condicions per fer vins excel·lents”, afirma el director de la denominació d’origen Penedès, Francesc Olivella. Segons ell, les proves del canvi climàtic cada dia són més evidents. Olivella assegura que en els últims vint anys la verema s’ha avançat entre quinze dies i tres setmanes, i els viticultors han hagut de començar a introduir canvis en la forma de cultiu per adequar-se a les necessitats del cep.

Aquest any la primavera amb pluges poc abundants, juntament amb la sequera extrema de l’any passat, ha donat collites escasses però de molt bona qualitat, sobretot pel que fa a les varietats que es colliran ara (macabeu i xarel·lo), segons explica l’enòleg i propietari del celler Loxarel (a la plana del Penedès), Josep Mitjans. Segons ell, “el cep té memòria i, tot i que aquest any les pluges han estat més abundants a la tardor i l’hivern, la planta encara es ressent de tot el que va patir l’any passat”. Mitjans, però, destaca la sanitat, el grau i la bona acidesa del gra que van començar a collir ahir (macabeu), i és optimista pel que fa al xarel·lo que es collirà els pròxims dies: “Tindrem menys raïm, però farem grans vins.”

19
milions de quilos de raïm
es colliran aquest any a la DO Penedès, quan en condicions normals se’n collirien 22.
15%
és el que es reduirà
la collita de raïm aquest any a causa de la sequera de l’any passat i el cop de calor d’aquest estiu.

Canvi climàtic, model de viticultura i costos

Tot confirma el canvi climàtic. Augmenten les temperatures, augmenten les sequeres extremes, s’avança la collita, es cull menys raïm, i el que es cull és més petit. La qualitat del raïm és molt bona, però les empreses del sector vitícola que compren el raïm als pagesos no estan disposades a augmentar els preus. “Quan hi ha excedents, ens abaixen el preu; però, en canvi, en aquesta situació no parlen d’incrementar els preus”, diu Joan Santó, responsable nacional del sector de la vinya i el vi d’Unió de Pagesos. Segons ell, el raïm aquest any es pagarà entre 40 i 45 cèntims el quilo, però els elaboradors de cava han posat el grau com a condicionant a l’hora d’establir el preu final. El fet que les condicions climatològiques hagin donat raïm amb grau elevat per concentració i no per maduració s’ha convertit en un hàndicap que els elaboradors utilitzen aquest any per regular el preu. Segons Santó, el preu es determina per tona i per graduació (amb un límit de 9 graus en els raïms per cava).

Joan Santó creu que si no s’hi posa sentit comú i es comença a valorar el preu real del producte, tot aboca els joves viticultors a abandonar la vinya i els que es dediquen a vendre raïm o vi base tenen els dies comptats.

Si es confirma la necessitat de començar a introduir canvis en el model de vinya tradicional per adaptar la producció a les noves necessitats fruit del canvi climàtic, segons Santó, es produirà un increment dels costos per als pagesos. Per tant, segons ell, el sector s’haurà de plantejar si vol començar a valorar el producte i il·lusionar gent jove per garantir el futur de la vinya i el vi o si es deixa perdre una activitat mil·lenària al Penedès per falta de voluntat. Santó va començar ahir a collir el macabeu a les vinyes del Baix Penedès i confirma una reducció aproximada del 30% respecte a les collites normals en aquesta varietat i, tot i que el xarel·lo en vas ha produït igual, el gra pesa un 15% menys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA