Economia

Una fleca del Vallès fa El Millor Xuixo del Món

La segona edició d’aquest concurs que es fa a Girona atreu una quarantena de fleques i pastisseries catalanes

La fleca Pa Artesà del Vallès, de Santa Perpètua de Mogoda, va gua­nyar ahir el con­curs El Millor Xuixo del Món, que va cele­brar ahir a Girona la seva segona edició, dins el marc de la fira Àgora Dolça. Aquesta fleca, fun­dada fa més de qua­ranta anys, està lide­rada per Jaume Junyent i s’endú com a premi un guardó i un xec per valor de 1.500 euros.

La fleca valle­sana es va impo­sar a una qua­ran­tena de fle­ques i pas­tis­se­ries pro­ce­dents de les comar­ques giro­ni­nes i bar­ce­lo­ni­nes. El jurat, pre­si­dit pel mes­tre artesà Julià Cas­telló, en va des­ta­car “el crui­xent de la pasta i el fre­git, aspec­tes tècni­ca­ment i visu­al­ment fona­men­tals en l’ela­bo­ració del xuixo”.

Cas­telló i la resta d’inte­grants del jurat van estar ahir al matí valo­rant els xui­xos que van pre­sen­tar la qua­ran­tena de par­ti­ci­pants en un dels espais del cen­tre cul­tu­ral La Mercè, de Girona. Aquí, a pri­mera hora del matí, les dife­rents pas­tis­se­ries i fle­ques par­ti­ci­pants havien anat dei­xant les seves mos­tres, que, després, sota ano­ni­mat –totes pre­sen­ta­des en cai­xes iguals i sense nom–, van ser jut­ja­des. Con­cre­ta­ment, el jurat valo­rava sis punts: el pes, l’aspecte exte­rior, l’aspecte inte­rior –massa, espon­ja­ment, bri­oi­xat, fullat, bona cocció...–, la qua­li­tat de la crema, la qua­li­tat del fre­git i el sabor –equi­li­bri de la crema i el fre­git–. A més, en aquesta segona edició, la nor­ma­tiva obli­gava que el xuixo s’hagués de far­cir pri­mer i, poste­ri­or­ment, fre­gir.

El jurat d’aquesta segona edició del con­curs estava inte­grat pel gua­nya­dor de la pri­mera edició del con­curs, Ricard Jam­bert, de la fleca i pas­tis­se­ria Padrés de Banyo­les; Alba Ruiz, pro­fes­sora de pas­tis­se­ria del CETT-Escola Tècnica Pro­fes­si­o­nal; la peri­o­dista Carme Gasull; el pre­si­dent del Gremi de Pas­tis­sers de Girona, Àngel Gar­cia Pubill; el pre­si­dent del Gremi de Fle­quers Arte­sans de Girona, Miquel Zaguirre, i la pro­fes­sora de l’Escola de Pas­tis­se­ria del Gremi de Bar­ce­lona, Marga Viñallonga.

El con­curs està orga­nit­zar per Sal­va­dor Gar­cia-Arbós, l’Ajun­ta­ment de Girona, l’Escola de Pas­tis­se­ria del Gremi de Bar­ce­lona i Monkeys Com­mu­ni­ca­ti­ons, amb la col·labo­ració del Gremi de Fle­quers de Girona; l’Asso­ci­ació de Pas­tis­sers Arte­sans de la Província de Girona, Cor­man, Lide­rou, Fari­nera Coro­mina, Sosa i Dulcy­pas.

LA FRASE

Destaca el cruixent de la pasta i el fregit, aspectes tècnicament i visualment fonamentals
Julià Castelló
president del jurat

LA DATA

11.2018
El
primer concurs es va fer el novembre del 2018, coincidint amb el centenari del naixement d’aquest dolç.

LA XIFRA

1.500
euros
rebrà en un xec el guanyador del concurs, a més d’un guardó de reconeixement.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.