Economia

7 Treball

Sense seguretat, cap empresa oberta

Totes les empreses hauran de tenir una planificació dels riscos i de les mesures de seguretat a aplicar quan s’aixequi el confinament per la Covid-19

Teletreball, distàncies, equipament personal i torns, entre les mesures

Les mesures no són tan complexes; el que és més complex és portar-les a la pràctica

Empresaris i treballadors són conscients que, sense seguretat laboral, cap empresa hauria d’iniciar l’activitat quan el desconfinament ho permeti. “Les empreses són les primeres interessades que tot es desenvolupi amb normalitat i no volen córrer riscos”, explica Elena de la Campa, directora de relacions laborals de la patronal Pimec. “Durant aquests dies de confinament, han tingut temps suficient per preparar els seus plans de contingència i proveir-se del material i els equips de protecció individual (EPI) necessaris”, indica. Però avisa de les dificultats de comprar aquest material: “Les empreses no saben fins quan els durarà el material que tenen i si en podran comprar més, i amb aquestes condicions no poden iniciar un procés de producció per parar al cap de poc temps.”

Mònica Pérez, responsable de salut laboral de CCOO, diu que la planificació que han hagut de fer aquestes empreses, siguin de la mida que siguin, ha de tenir en compte, en primer lloc, quines tasques es poden fer a distància (teletreball) i quines s’han de fer indispensablement al centre de treball. En aquest segon cas, s’haurà de complir amb la distància de seguretat entre treballadors, establir torns horaris per evitar aglomeracions o concentracions de treballadors i pensar què fer als espais comuns, com ara menjadors. A més, cal estudiar què passa en aquells negocis en què es té contacte amb persones, altres treballadors o clients, que venen de fora de l’empresa. “Cal baixar al concret de l’empresa”, explica. “Les mesures no són tan complexes; el que és més complex és portar-les a la pràctica”, diu. “A les petites empreses i en aquelles on no hi ha representació sindical és on tindrem més problemes per fer complir les mesures de seguretat”, explica Pérez. “Qui falli és que no ha fet o no ha volgut fer els deures”, sentencia.

Núria Gilgado, secretària de política sindical de la UGT, avisa que “caldrà veure quan tornem i de quina manera tornem”, i que “les activitats en què no es pugui donar la total seguretat que s’han adoptat les mesures no podran activar-se”. “El pla de seguretat i salut laboral s’ha d’establir abans de retornar a l’activitat; cal anticipar-se perquè, si no, no serveix, i negociar un protocol en aquells llocs on hi ha delegats i representació sindical”, indica. A les empreses sense representació, Gilgado reconeix que hi pot haver problemes, tot i que entén que aquesta seria una situació que no interessaria a cap bon empresari. Sobre la Inspecció de Treball, de qui diu que funciona bé en situacions de normalitat, Gilgado reconeix que “té uns recursos insuficients per a aquesta situació” de crisi sanitària. Entitats com ara Egasat, Mutuam i MC Mutual estan assessorant les empreses en rutines que cal incorporar en el dia a dia, com ara la previsió de material de protecció i EPI que es necessiten cada setmana, quants dispensadors de gel hidroalcohòlic es necessiten i en quines zones s’han de facilitar, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.