Economia

L'AMETLLA DE MAR

Guerra d'estudis de la tonyina

L'associació ecologista WWF insisteix en la necessitat de crear un santuari al sud de les Balears per preservar l'espècie

Per contra, el grup Balfegó assegura que estudis científics proven que hi ha més exemplars

Ecologistes i pescadors de tonyina roja mantenen la seua croada, i mentre que els primers insisteixen en la necessitat d'adoptar mesures per preservar l'espècie, els tonyinaires mantenen que la població s'està recuperant i parlen fins i tot “d'abundància”. Un estudi de WWF i de la Confederació de Pesca Recreativa Responsable posa de manifest la importància del calador balear, on asseguren que, a més de ser un punt de reproducció de l'espècie, habita una colònia important de tonyines. És per això que reclamen a l'organisme internacional que regula la pesca dels túnids (ICCAT) que creï un santuari al sud de les Balears amb l'objectiu de preservar l'espècie. “Continuarem investigant per conèixer millor la biologia d'aquesta espècie, però els governs no han de retardar més l'adopció d'un autèntic pla de recuperació de la tonyina roja”, ha manifestat el responsable de pesca de WWF, Sergi Tudela. L'organització ecologista ha fet durant els últims dos anys el seguiment de 38 exemplars d'entre 12 i 200 quilos de pes per conèixer el comportament de l'espècie. Un treball que els ha portat a concloure la importància de les aigües balears per a les tonyines. Aquest estudi, però, no aporta cap novetat científica, segons el grup Balfegó (l'empresa de l'Ametlla de Mar que pesca, engreixa i comercialitza tonyina), que col·labora amb l'ICCAT, l'IRTA i el CSIC en diversos estudis sobre la població de tonyina. “Fa més de deu anys que sabem la importància de l'estoc de les Balears, on les tonyines es reprodueixen per després dirigir-se cap a l'Atlàntic o l'Adriàtic”, ha assenyalat el gerent del grup Balfegó, Juan Serrano. En aquest sentit, el CSIC ha comprovat que les tonyines desouen amb normalitat a les gàbies de transport després de ser capturades i està estudiant els procediments adequats per al desenvolupament de les larves en captivitat. De tota manera, Serrano assegura que la població s'ha recuperat els últims deu anys. “Hem col·laborat amb l'ICCAT en observacions aèries i en 70 hores de vol hem localitzat 3.000 tones de tonyina”, ha dit Serrano, que sosté també que les almadraves han facturat el doble d'exemplars enguany. Un extrem que contrasta amb la tesi dels ecologistes, que parlen d'un 85% de pèrdua de població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

La plantilla de Lékué a la Llagosta es mobilitza contra el tancament de la planta: “Estem pagant una mala gestió”

La Llagosta
economia

L’Opa del BBVA al Sabadell s’alenteix

barcelona
unió europea

La CE veta l’ús d’un agent químic present en caixes de pizza

barcelona
regne unit

El Banc d’Anglaterra no es deixa arrossegar per la Fed i manté els tipus en el 5%

barcelona

Girona és una de les demarcacions de l’Estat amb més hotels a la venda

GIRONA
Tribuna

Un equip de 3 estrelles

Soci-Director de H&B Human and Business, conferenciant i formador
economia

Ajuntament, empreses i institucions acadèmiques impulsen l’Aliança per a la Innovació BIVA

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona