Economia

medi ambient

Nulles fa el pas decisiu en l'aposta pel turisme rural

Aquest municipi de l'Alt Camp no vol ni polígons industrials ni urbanitzacions, i ha preferit revalorar els seus espais naturals a partir d'un estudi que ara s'ha començat a materialitzar

A Nulles (Alt Camp) no volen ni polígons industrials ni urbanitzacions ni desenvolupaments rurals agressius. El municipi ha marcat quines són les seves prioritats i aposta per revalorar els espais naturals.

L'any 2004 l'Ajuntament va encarregar un estudi a la Universitat Rovira i Virgili (URV) per analitzar el potencial d'aquest territori, on actualment ja s'està executant un projecte integral de desenvolupament turístic quantificat en 216.000 euros i que haurà d'estar acabat abans de finals d'any.

“L'estudi, entre altres coses, ens va marcar com una de les prioritats poder oferir places de pernoctació i ara ja tenim 90 llits, el municipi que en té més a tota la comarca i, per tant, és el més turístic de l'Alt Camp”, argumenta Xavi Domingo, alcalde de Nulles.

L'oferta és ben diversa i es concreta en dos masos aïllats, una casa del tipus apartament rural i sis cases de turisme rural, una àmplia infraestructura turística que es distribueix entre Nulles i el nucli de Casafort. L'estudi també recomanava l'obertura de restaurants en aquesta zona i ara ja n'hi ha quatre. “El pas següent –diu l'alcalde– havia de ser oferir alguna cosa més als visitants com a reclam”, i el consistori va optar per recuperar alguns espais patrimonials perduts, com ara el parc del castell, on s'ha rehabilitat una antiga cisterna, i “també hem volgut reivindicar el primer centre meteorològic de l'Alt Camp, que se situa a Casafort”, diu el batlle.

En l'àmbit històric els visitants també tindran l'oportunitat de conèixer alguna cosa més del meteorit que al segle XIX va caure al municipi. Aquesta efemèride quedarà documentada en un dels plafons que s'instal·laran a Nulles. Els visitants també podran recórrer el terme a peu o en bicicleta, perquè el consistori s'ha proposat senyalitzar quatre rutes diferents que permetran cobrir un traçat d'uns 20 quilòmetres.

I l'altre reclam és “el celler modernista que va dissenyar Cèsar Martinell i on ha obert les portes la botiga vinícola amb molt bons resultats”, apunta l'alcalde. La Vinícola de Nulles, que acaba de complir 90 anys de la primera collita, produeix unes 200.000 ampolles de vi i 100.000 de cava, i exporta a Europa un 15 % de la producció.

Ampliació de l'escola

En aquest municipi de 469 habitants i una superfície de 10,6 quilòmetres quadrats, els responsables municipals han hagut de demanar als serveis territorials d'Educació l'ampliació del centre escolar. El curs 2010/2011 l'edifici haurà d'allotjar els 37 alumnes –tretze més que el curs anterior– que començaran les classes al setembre. L'ampliació del recinte escolar costarà 40.000 euros i haurà de ser subvencionada pel govern català.

En el pla de nous equipaments i serveis del municipi es preveu la construcció d'un nou centre mèdic. “El que tenim és de la dècada dels vuitanta i és un local petit que ha quedat desfasat", assegura l'alcalde. Ara, en uns terrenys de 200 metres quadrats, s'hi preveu construir un edifici de 200 metres quadrats que disposarà de sala d'espera, consultes i infermeria. La construcció d'aquest nou equipament, que costarà prop de 400.000 euros, s'ha pogut projectar als terrenys que l'Ajuntament de Nulles ha cedit per un període de vint anys.

Nulles, però, com altres pobles de l'Alt Camp, arrossega l'assignatura pendent del transport públic, amb una estació de tren quasi oblidada i una línia d'autobús operativa durant el curs escolar.

Apartaments rurals amb totes les comoditats

La immobiliària Carabla treballa en la rehabilitació d'una finca en ple nucli urbà de Nulles per reconvertir-la en apartaments rurals. L'edifici, que té una superfície de 700 metres quadrats, disposarà de nou habitacions: cinc de dobles amb capacitat per a quatre persones cadascuna, i quatre d'individuals, on es podran allotjar dues persones. Els promotors preparen la casa perquè cada habitació disposi de cuina independent, i dotaran el recinte de serveis encara poc habituals en l'àmbit rural a la comarca de l'Alt Camp. Així, els clients podran gaudir d'unes instal·lacions amb spa que inclourà jacuzzi, sauna i dutxes bitèrmiques.

La casa, situada a tocar de la plaça on hi ha l'ajuntament de Nulles, conservarà l'estructura original, “un valor afegit que volem revalorar dins el context rural”, apunten els responsables de la immobiliària Carabla. Els usuaris tindran a la seva disposició una sala comuna amb servei de barbacoa, i el recinte estarà obert tot l'any.

Els promotors, que invertiran més de 800.000 euros en aquest projecte, confien poder inaugurar l'establiment durant la Setmana Santa del 2011. El reglament de les instal·lacions admetrà clients amb animals de companyia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona