Economia

Els ramaders amenacen amb protestes davant l'escalada de preus de tots els cereals

La COAG exigeix investigar els intermediaris i vol transparència

La Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG), de la qual forma part Unió de Pagesos, va amenaçar ahir amb mobilitzacions si l'administració no actua per impedir l'escalada de preus dels cereals, que comporta un increment dels costos ramaders, sobretot per les repercussions en el pinso.

Per aquesta organització, l'augment de preus dels cereals està justificat i es deu a diferents factors, bàsicament de demanda internacional i males collites de països productors. No obstant, la COAG també exigeix al ministeri d'Agricultura que investigui qui s'enriqueix per aquesta situació, donat que el ramader cobra més o menys el mateix que fa un any però els costos augmenten.
Per tant, coincideix amb el ministeri que hi ha especulació en aquesta escalada de preus. Segons Miguel López, secretari general de la Coordinadora, la indústria i la distribució anuncien augment de preus, mentre que a ells els abaixen els preus d'origen: un 16% en el cas del xai, un 11% en porc i un 15,5% en conill, mentre que en vacú s'ha mantingut i només ha pujat el pollastre un 4%, segons un estudi de la COAG que corrobora que el cereal no només serveix per a l'alimentació animal i humana sinó que ara també ha de competir en la fabricació de biocombustibles.

Així, López demana més transparència de preus i mercats i modificar la llei de comerç perquè els productors puguin establir contractes amb preus mínims. En aquest sentit, el conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, inicia avui una sèrie de trobades amb el sector ramader i industrial per avaluar la situació i proposar mesures.

La patronal Fepime també va alertar que l'increment dels preus dels cereals "tindrà un impacte destacat" en la inflació i el preu dels aliments.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.