Economia

Augmenten les tarifes dels serveis bàsics

La tarifa elèctrica per a tot tipus de consumidors pujarà en el primer trimestre del 2008 un 3,3%, la del gas natural per als diferents grups de clients domèstics augmentarà una mitjana del 4,47%, mentre que el preu de la bombona de butà creixerà el 5,2%.

Electricitat
El ministeri d'Indústria ha informat que en el cas de l'electricitat l'increment de les tarifes dels consumidors industrials (alta tensió), que desapareixeran l'1 de juliol del 2008, serà també del 3,3%, mentre que els peatges d'accés a les xarxes es reduiran el 2,85% de mitjana. No obstant, la reducció de les tarifes per l'ús de les xarxes en alguns casos arribarà al 25% amb l'objectiu d'augmentar la competència en l'activitat de comercialització.

Així mateix, el govern central ha optat per incrementar, igual que les tarifes, el preu del lloguer dels comptadors, excepte els dels nous aparells electrònics.

Revisó trimestral
Els responsables d'Indústria han repetit que les tarifes elèctriques pujarien en el conjunt de l'exercici 2008 en línia amb l'IPC, que el novembre va registrar un increment interanual del 4,1%. Amb tot, les tarifes es revisen trimestralmente i no anualment, com passava abans, cosa que fa possibli que hi hagi noves pujades al llarg de l'any.
Indústria calcula que els costos totals del sistema elèctric (producció, transport, distribució, etc) ascendiran a 24.315 milions d'euros i reconeix que l'increment tarifari acordat serà insuficient per a cobrir-los. Així, en el pròxim exercici es produirà de nou un dèficit d'ingressos.

El govern espanyol ha reconegut de forma prèvia un dèficit de 4.750 milions per a tot l'exercici i de 1.200 milions per al primer trimestre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.