Economia

Un exprofessor de 75 anys arrasa amb la seva visió de la crisi subprime

Economia

Internet ha canviat en tan sols set mesos la vida de Leopoldo Abadía, un exprofessor de l'IESE de 75 anys d'edat que amb els seu article La crisi Ninja, que explica en un llenguatge pla i col·loquial la crisi subprime dels EUA, s'ha convertit en un fenomen inesperat que ja porta més de 165.000 visites a la xarxa.

Abadia, que va deixar l'ensenyament fa 15 anys per dedicar-se a la consultoria, va escriure l'article una tarda de diumenge de gener i la va distribuir entre els seus treballadors per correu electrònic. Al cap d'uns dies, La crisi ninja era objecte d'apassionats debats a fòrums insospitats com cannabis.com o xarxa satanica.com.

Fins que un dia, després que l'article arribés per altres vies a un dels seus fills i que, després de citar-lo en el bloc de Nacho Giralt (Atrápalo.com), aquest rebés 7.000 visites de cop, Abadia, aconsellat pel seu fill Gonzalo, va posar en marxa el seu propi bloc, que ha rebut visites del Japó, Nigèria i fins i tot de Burundi.

Un diari electrònic l'ha fitxat com articulista i una editorial li ha encarregat un llibre. "Si m'ho arriben a dir l'1 de gener no m'ho crec", assegura aquest ex professor de Política d'Empresa, nascut a Saragossa i resident a Barcelona, que atribueix l'èxit a que procura "no escriure res que jo no entengui".

"La crisi ninja" és un article (leopoldoabadia.blogespot.com) escrit en ordre cronològic que explica de manera senzilla l'origen de la crisi immobiliària dels EUA (crisi subprime) i com es va propagar per la resta del món fins a arribar a Espanya.

L'autor utilitza una caixa d'estalvis imaginària, la caixa de San Quirico (inspirada a la localitat barcelonina de Sant Quirze de Safaja), els clients de la qual li confien el seu diners sense tenir ni idea que a l'altra banda de l'Atlàntic s'oferien "hipoteques subprime" a clients "ninja" (no income, no jobs, no assets); és a dir , sense ingressos, sense ocupació fixa i sense propietats.

A l'hora que descriu la bola de neu en la qual es van convertir aquestes hipoteques al desplomar-se el mercat immobiliari nord-americà, Abadia insereix comentaris com "la globalització té els seus avantatges, però també els seus inconvenients, i els seus perills. La gent de San Quirico no sap que està corrent un risc als Estats Units".

Descriu també com el perill d'aquestes hipoteques no van ser detectades a temps per controls com les Normes de Basilea o per les agències de qualificació de risc, i assegura que existeix una "seriosa crisi de confiança", tant entre els ciutadans com entre els propis bancs, perquè "ningú sap on està ara aquesta diners".

Abadia, que assegura limitar-se a "copiar" el que llegeix a La Vanguardia, Expansión i el Times i -això sí- "posar-ho en ordre", va concebre "la crisi ninja" com una entrada més en un diccionari de termes econòmics que des de fa anys enviava per correu electrònic als seus companys de despatx.

Però com l'article va resultar ser més extens d'allò habitual va convertir en un annex del diccionari i, assegura, "vaig tenir l''error' d'enviar-lo a un parell d'amics. Un d'ells em va contestar que li havia agradat i que enviava l'article a un altre parell d'amics...I aquí se me'n va anar de les mans".

Van arribar les set mil visites en un dia que va rebre el bloc de l'empresari turístic Nacho Giralt, que "va penjar" l'article sense conèixer a l'autor, i va decidir obrir el seu propi bloc, que administra el seu fill i que ha rebut ja més de 165.000 visites.

"El vaig escriure perquè anava llegint coses soltes. Tot està copiat i la única cosa és que a vegades poso comentaris". Comentaris com "la globalització té els seus avantatges, però també els seus inconvenients, i els seus perills. La gent de San Quirico no sap que està corrent un risc als Estats Units i quan comença a llegir que allà es donen hipoteques subprime, pensa: "Quines bogeries fan aquests americans!"

Preguntat sobre l'abast de l'actual crisi, l'ex professor respon que "quan la gent diu que si el crac del 29 va ser millor o pitjor que aquest, dic que aquest és pitjor, perquè allà es va enfonsar la borsa americana, i quanta gent de San Quirico tenies accions en la borsa americana?: zero.

Reconeix que el que ha passat és inesperat, "però a la vegada -subratlla- per a mi ha estat molt divertit" i se sorprèn encara de l'impacte d'internet i que en algunes empreses s'hagi posat de moda el terme "explíca-m'ho a la Leopoldo".

De moment li demanen consell empresaris de mig món i dedicarà agost a escriure un llibre. I somriu quan admet que el seu fill ja l'ha batejat com el "Chiqui Chiqui econòmic".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.