Economia

societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

Mascort afirma que ja està en estudi la renda bàsica per a pimes agràries

El govern preveu tenir a punt la finestra única per a la pagesia aquest mes de maig. Així ho ha afirmat el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, durant una trobada amb Unió Pagesos, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i la Plataforma Pagesa a la seu del departament, a Barcelona. Mascort, que ha informat que la finestra única “ja s’està testant per si cal fer alguna modificació”, els hi a comunicat a més que ja està estudiant la a la implantació de la renda bàsica per al sector.

La reunió ha servit per “passar comptes” dels compromisos adquirits en el ple monogràfic del març al Parlament. En aquest sentit, Mascort ha reconegut que un 10% dels 142 punts no s’han començat, com ara el canvi de nom del departament. El titular d’Acció Climàtica ha explicat que la nova designació “no s’ha pogut fer, ni iniciar” per l’avançament electoral i s’ha emplaçat a la següent legislatura, tot recordant que “hi ha el compromís de fer-ho”.

A la reunió amb les organitzacions agràries, la novena des de les mobilitzacions del sector al febrer, s’ha avaluat en quin punt es troben els compromisos pactats i Mascort ha detallat que 41 ja s’han fet i 87 s’estan fent i ha posat d’exemple la possibilitat d’impulsar una renda bàsica per a la pagesia de petites i mitjanes explotacions. Segons ha precisat, la setmana vinent hi ha una trobada “amb la unitat del Govern que estudiava la renda bàsica universal i el departament per començar a donar-hi forma”.

A la vegada, el conseller ha concretat que “s’està complint” amb els calendaris de pagaments dels ajuts. Mascort ha explicat que les subvencions per la sequera dels herbacis es destinaran 11 milions d’euros; vuit als farratges, afegint dos milions per arribar a tothom i uns 16 milions d’euros a la vinya. Tanmateix, el responsable d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Urbana ha subratllat que faltarà abonar l’última part de la PAC, un 10%, perquè “el ministeri ha d’enviar els preus, el topall final pressupostari” a les comunitats. També ha recordat que l’executiu català ha ampliat el pressupost en 70 milions per “donar cobertura” al camp.

Tot plegat, ha resumit Mascort, es tracta d’un exercici de “transparència” per conèixer la situació actual i perquè “no passi que d’aquí a 10 anys encara hi hagi punts pendents de resoldre, començar o acabar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Banc Sabadell rebutja l’inicial oferta d’absorció del BBVA

barcelona

La Cuina de l’Empordanet presenta la seva nova guia de restaurants

begur

El Vívid, el mes de l’enoturisme a la Costa Brava, tanca amb el 89 % d’ocupació

girona

Acord de col·laboració entre la Cambra i CaixaBank

girona
GIRONA

La demarcació tanca el mes d’abril amb rècord històric d’ocupació

GIRONA
Economia

Rècord d’ocupació a l’abril a Catalunya amb 3,76 milions d’afiliats

barcelona
economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona