Economia

Applus gestionarà durant 25 anys l’Institut d’Investigació de l’Automòbil aportant 800 milions

El govern i el grup empresarial Applus han formalitzat aquest dilluns el nou contracte de gestió de l’Institut d’Investigació Aplicada de l’Automòbil (Idiada), ubicat a Santa Oliva, al Baix Penedès, per als pròxims 25 anys.

Com a resultat d’aquesta operació, el departament d’Economia i Finances ja ha ingressat a la tresoreria de la Generalitat els 428 milions d’euros procedents de la venda del 80% de les accions d’Idiada, gairebé el doble de l’import inicial de la licitació. A banda d’aquest import, la Generalitat sumarà, durant el període de vigència del contracte, 400 milions més gràcies als dividends que generi l’empresa, al cànon concessional i un pagament addicional corresponent al 2% de l’Ebitda generat per la companyia.

Així doncs, a banda dels 428 milions d’euros abonats en concepte de compra de les accions, Idiada també aportarà a la Generalitat un 20% dels dividends que generi l’empresa, tenint en compte que el Govern conserva un 20% de l’accionariat d’Idiada; un cànon concessional de 4 milions d’euros anuals i un pagament addicional corresponent al 2% de l’Ebitda, generat anualment per la companyia. La suma de tots aquests conceptes, sumats a l’oferta presentada per Applus, implica que la Generalitat ingressarà més de 800 milions d’euros durant tot el temps que duri el contracte.

Paral·lelament, Idiada farà una inversió anual obligatòria en el seu negoci del 9% dels ingressos totals de la societat reportats de l’exercici social anterior. Això, i segons calcula el departament, equivaldria a uns 45,2 milions d’euros anuals, que suposarien més de 1.100 milions d’euros durant els 25 anys de vigència del contracte. Per al Govern, aquesta inversió permetrà garantir que l’empresa mantingui la seva competitivitat en el sector.

Altres compromisos d’Applus passen per l’aprovisionament de matèries primeres a proveïdors que tinguin establiment manufacturer operatiu a Catalunya; inversions fora de Catalunya; l’aportació gratuïta a Idiada de la participació en una societat americana dedicada al mateix sector que està valorada en 18 milions d’euros,;el desenvolupament de l’ecosistema científic, tecnològic i formatiu català -per exemple, amb la proposta de programes de col·laboració amb els centres d’FP de la vegueria del Penedès; així com el compromís amb la paritat entre homes i dones als òrgans de direcció i decisió de la companyia, entre d’altres.

La formalització també comporta que la Generalitat esdevingui titular de tots els béns immobles situats sobre les finques del Complex d’Idiada, dels quals ja n’era la propietària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia