Economia

El sector de l’automòbil als EUA afronta la pitjor crisi de la història

Automoció

Enmig de la crisi més greu de la seva història, el sector de l’automòbil dels Estats Units està a punt d’acabar el 2008 amb les pitjors notícies possibles, després de confirmar ahir que el conjunt de vendes al novembre havia caigut més d’una tercera part respecte a l’any anterior, l’equivalent a dues fàbriques en un any.

Les vendes de Ford van caure un 31%, mentre que les de General Motors (GM) ho van fer un 41%. Chrysler, el fabricant més petit i el que es troba en la pitjor situació, va reduir les vendes a gairebé la meitat, un 47%.

Com va exposar gràficament Mark LeNeve, vicepresident de GM per a les vendes a Amèrica del Nord, al novembre es van vendre uns 400.000 vehicles menys que fa un any, “el volum anual de dues plantes de producció que simplement s’ha evaporat en un sol mes”.

Per fer front a la situació, GM va presentar ahir al Congrés un pla de reestructuració i viabilitat a llarg termini en què demana un préstec de fins a 12.000 milions de dòlars necessari per mantenir la seva liquiditat. El pla preveu una producció més gran de vehicles de menor consum i més eficients, una reducció dels salaris i de la compensació als executius, una reestructuració del seu capital i una consolidació més gran de les operacions. El pla preveu també una reducció de la plantilla de fins a 31.500 treballadors, de les seves marques Saab i Saturn i de les instal·lacions per al 2012.

Per altra banda, Ford va presentar també al Congrés el seu pla de viabilitat, que inclou una inversió de 14.000 milions de dòlars en alta tecnologia. Per això demana a la cambra una ajuda de 9.000 milions de dòlars que serviria com una “línia de defensa contra la situació deteriorada, mentre implementem una transformació”, va afirmar el president, Alan Mulally.

Finalment, Chrysler va demanar al Congrés un “préstec pont” de 7.000 milions de dòlars per afrontar la crisi de liquiditat, en el marc d’un pla de reestructuració i viabilitat a llarg termini.

La indústria de l’automòbil dóna feina a uns 5 milions de persones als Estats Units.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Acord de col·laboració entre la Cambra i CaixaBank

girona
GIRONA

La demarcació tanca el mes d’abril amb rècord històric d’ocupació

GIRONA
Economia

Rècord d’ocupació a l’abril a Catalunya amb 3,76 milions d’afiliats

barcelona
economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona
Jaume Vilanova
President delegat del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya a Girona

“Amb un gestor administratiu el resultat obtingut serà el més beneficiós possible per al contribuent”

Quines són les grans empreses que atenen les urgències a Catalunya?

barcelona

365 Obrador vol captar altres públics amb noves marques

Barcelona