Economia

Més de 12.000 acomiadats en el sector de l'automoció en un mes

Economia

En poc més de quatre setmanes, més de 12.400 treballadors de la indústria de l’automòbil a Catalunya han vist com les seves empreses presentaven expedient de regulació per acomiadar-los (els principals EROs sumen 3.128 afectats) o per enviar-los a l’atur de manera temporal (9.332). Els sindicats alerten que aquestes xifres astronòmiques es multiplicaran ràpidament per l’efecte dòmino. De fet, moltes altres empreses ja han anunciat retallades.

Treball ja ha autoritzat l’ERO temporal més voluminós, el que enviarà a casa, entre cinc dies i set mesos, uns 4.500 treballadors de Seat. També han optat per aquesta via Ficosa, Delphi i Mahle. Tret que hagin negociat millores amb l’empresa, tots aquests treballadors cobraran al voltant del 70 per cent del sou.

Moltes empreses estan apostant, directament, per aprimar les plantilles. El cas més notori és el de Nissan, que pretén acomiadar 1.680 treballadors, el 40% del personal de Barcelona i Montcada. I, al seu darrere, han anat movent fitxa els seus proveïdors: Esteban Ikeda (108 acomiadaments), Tyco (209) o Freudenberg (141). Segons els sindicats, molts estan pendents de l’ERO de Nissan, de manera que si s’aprova s’obrirà encara més la veda.

Efecte immediat
El sector de l’automoció treballa amb el sistema just in time, cosa que vol dir que intenta no acumular estocs. Els proveïdors envien la peça al fabricant just després d’acabar-la. Si el fabricant fa menys cotxes (i constantment revisa previsions), l’efecte en la indústria auxiliar és instantani.

És per això que és el sector que està evidenciant de manera més sagnant la crisi, però si la situació no millora es temen hemorràgies en altres fabricants de béns de gran consum, com són els electrodomèstics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Banc Sabadell rebutja l’inicial oferta d’absorció del BBVA

barcelona

La Cuina de l’Empordanet presenta la seva nova guia de restaurants

begur

El Vívid, el mes de l’enoturisme a la Costa Brava, tanca amb el 89 % d’ocupació

girona

Acord de col·laboració entre la Cambra i CaixaBank

girona
GIRONA

La demarcació tanca el mes d’abril amb rècord històric d’ocupació

GIRONA
Economia

Rècord d’ocupació a l’abril a Catalunya amb 3,76 milions d’afiliats

barcelona
economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona