Economia

Coscubiela carrega contra els empresaris en el seu comiat de CCOO

Sindicats

El secretari general sortint de CCOO de Catalunya, Joan Coscubiela, ha advertit avui a les patronals que els sindicats no acceptaran congelar els salaris per fer front a la crisi i ha reclamat el "compromís" de l'empresariat per avançar cap a la "racionalització" de la negociació col·lectiva.

Després de tretze anys al capdavant del sindicat, Coscubiela ha abandonat el càrrec en el novè congrés de CCOO, que se celebra avui i demà a Barcelona, en esgotar el seu tercer i últim mandat, tal com estableixen els estatuts de l'organització.

En el seu llarg discurs de balanç general, Coscubiela ha repassat els avenços aconseguits els últims anys, però també les principals limitacions amb què s'ha trobat en aquest període el moviment sindical i els reptes més importants als quals haurà de fer front en aquesta nova i difícil etapa.

Advertència a la CEOE
En la seva intervenció, Coscubiela ha llançat una especial advertència a la patronal CEOE, a la qual ha avisat que els sindicats no acceptaran la congelació salarial que ha proposat per fer front a la crisi, en considerar que és una mesura "absurda i injusta" per als treballadors, que no són els causants de l'actual situació econòmica, si no les seves víctimes.

El fins avui secretari general de CCOO de Catalunya ha demanat així mateix el "compromís" de les patronals per canviar la seva estructura gremial i aconseguir "avançar en la racionalització de la negociació col·lectiva".

Pel que fa al procés de concertació social, Coscubiela ha instat l'empresariat a col·laborar per evitar que es converteixi "en una cerimònia de gestos buits de contingut" que pot acabar deslegitimant sindicats i empresaris.

Coscubiela també ha donat un toc d'atenció al govern, a qui ha retret que hagi aprovat, amb el suport dels "poders fàctics", un avantprojecte de llei educativa que comporta el risc de convertir l'educació "en una mercaderia" i les escoles en "llocs de control ideològic".

"La confiança en el govern català s'ha danyat pel projecte de la llei d'educació", ha subratllat el líder sindical.

Finançament
Joan Coscubiela ha defensat la necessitat que Catalunya disposi d'un nou finançament abans de final d'any i ha advertit dels "riscos que comportaria" que el Tribunal Constitucional retallés l'Estatut, deixant "buits de contingut" alguns dels seus articles.

Coscubiela s'ha acomiadat dels afiliats amb una petició a la nova direcció, que treballi per aconseguir la unitat d'acció, la cohesió interna i un pacte intersindical. "Si no ho aconseguim -ha puntualitzat- serem més febles i susceptibles de ser arrossegats per la crisi".

La renovació de l'organització sindical catalana culminarà demà amb el nomenament de Joan Carles Gallego com a nou secretari general.

Al costat de Gallego, catedràtic de Secundària i amb una llarga trajectòria dins del sindicat, formaran part de la direcció de l'organització Jesús González, Dolors Llobet, Aurora Huerga i Simón Rosado.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Els accionistes del BBVA aproven ampliar capital per l’opa al Sabadell

barcelona
economia

El Sabadell demana més concreció a l’oferta de compra del BBVA

barcelona

Pronovias redueix l’ERO a 64 persones i evita la vaga

Barcelona
economia

El TJUE avala la macrodemanda contra cent bancs per les clàusules sòl

barcelona
economia

L’Ajuntament comprarà un edifici al Raval per destinar 8 pisos al lloguer social

Barcelona
economia

El CTESC alerta que l’habitatge és el “principal problema social” i exigeixen accions “imaginatives”

barcelona
economia

Lleida-Alguaire estrena un node 5G per millorar la cobertura i la connectivitat de les empreses

Alguaire
economia

Catalunya supera per primer cop els dos milions de turistes estrangers en un mes de maig

barcelona

Refundar: família empresària Fisas-Guixà

conseller de famílies empresàries