Economia

L'IPC harmonitzat baixa una dècima al febrer, fins al 0,7%

Economia

L'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) a l'Estat espanyol ha baixat una dècima al febrer, fins a situar la taxa anual al 0,7%, seguint així la via de moderació dels preus iniciada el juliol del 2008, segons l'indicador avançat elaborat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En tota la sèrie històrica d'aquest indicador, que arrenca el gener del 1997, no s'havia registrat mai una taxa anual tan baixa. Es tracta també del setè descens consecutiu que experimenta l'IPCH anual, si bé la caiguda de febrer s'ha moderat respecte a les fortes reduccions dels últims mesos.

La taxa anual de l'IPC harmonitzat acostuma a coincidir amb la de l'IPC general, l'evolució del qual del mes de febrer es publicarà el pròxim 12 de març.

Si se situa l'IPC general al 0,7%, la inflació es mantindria en nivells de fa 40 anys. En concret, no s'aconseguia una taxa tan baixa en el creixement dels preus des del juny del 1969, que va arribar al 0,5%.

La dada avançada de febrer està en línia amb les previsions del govern espanyol, que esperava que la inflació, després de tancar l'any 2008 en l'1,4%, seguís baixant el 2009, tot i que de moment ha descartat una situació de deflació (disminució generalitzada del nivell de preus, que implicaria taxes de variació negatives). L'FMI considera que hi ha deflació quan els preus cauen durant sis mesos consecutius.

L'IPC harmonitzat, que serveix després a Eurostat per incorporar-lo al càlcul de l'índex d'inflació a la Unió Europea, proporciona un avanç de com van evolucionar els preus a l'Estat espanyol durant el mes de febrer.

La seva publicació respon a la política d'Eurostat i del Banc Central Europeu (BCE) d'oferir dades equiparables en temps i qualitat a les produïdes als Estats Units.

L'INE ha recordat que la informació que proporciona l'indicador avançat és únicament orientativa, de manera que no ha de coincidir necessàriament amb la dada definitiva, que es donarà a conèixer el pròxim 12 de març.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La pedregada afecta més de 1.400 hectàrees de fruita dolça del Segrià

Lleida

El Govern destina 4,7 milions en ajuts per a noves inversions industrials

girona
ECONOMIA

La funeraria supramunicipal FuneCamp preveu un estalvi del 30%

Reus
economia

Eacom instal·larà un centre logístic a Tortosa i preveu crear un centenar de llocs de treball

Tortosa
estats units

Boeing accepta declarar-se culpable de frau en el cas dels 737 Max

barcelona
economia

Gairebé trenta milions d’euros per millorar la sostenibilitat i la digitalització de la indústria

Barcelona
economia

La família Grífols i el fons Brookfield estudien una opa pel 100% de la multinacional

barcelona
ECONOMIA

El Bages assoleix màxims històrics de reputació turística en línia

Manresa

Les tempestes de dissabte deixen danys importants als fruiters del Segrià

Lleida