Economia

Copalme ja veu la llum

Un crèdit de la Generalitat i llogar la fàbrica de pinsos, vies per redreçar la cooperativa d'Almenar. Els afectats podran recuperar, almenys, la meitat dels diners que han perdut

Un préstec de l'Institut Català de Crèdit Agrari (ICCA) per un valor de 7 milions d'euros és l'única solució que té ara Copalme, la cooperativa d'Almenar (Segrià), per sortir de la fallida, recuperar l'activitat i retornar els diners que deuen a socis i estalviadors.

L'operació, però, està supeditada a l'aprovació del conveni de creditors, així com a l'acord amb Cotècnica de Bellpuig. Aquesta darrera empresa llogarà les instal·lacions d'Almenar durant almenys 10 anys per fabricar 100.000 tones de pinsos a l'any i Copalme retornarà el crèdit amb aquests ingressos.

L'operació permet que el govern avanci els diners i així els socis "enganxats" puguin recuperar, almenys, la meitat dels fons que tenien a la secció de crèdit.

Es tracta de 6,4 milions d'euros en un miler de comptes corrents, llibretes d'estalvi i plans de pensions que pertanyen a més de 400 persones, la majoria, gent gran d'Almenar.

Ni un cèntim
Aquests afectats, que vivien satisfets per tenir els seus diners en una entitat financera local i amb alts rendiments, fa dos anys que no poden tocar ni un cèntim i la situació ha arribat a ser greu, amb avis que no podien pagar la residència on vivien o altres que han hagut d'hipotecar béns per tenir liquiditat.

Tot plegat, per un increment dels costos de producció dels pinsos, la crisi del sector porcí i una més que dubtosa gestió dels dirigents de Copalme.

El febrer del 2008 es presenta el procés concursal de Copalme després de la fallida de Codilma, l'escorxador que la cooperativa lleidatana tenia a Sant Esteve de Llémena (Garrotxa). Una altra empresa del grup, Sodeporc, també cau.

El passiu queda en 21 milions d'euros i l'actiu, en 14. Els actius són la fàbrica de pinsos i algunes granges. Del passiu, 6,8 milions provenen de la secció de crèdit i gairebé tot correspon als petits estalviadors. Els afectats han convocat talls de carreteres, manifestacions i tancades. S'han reunit amb tots els partits i han presentat una demanda per responsabilitat patrimonial contra la Generalitat.

Anomalies

Els afectats han denunciat que no entenen com Economia no va detectar anomalies, com el fet que el límit del 50% que la cooperativa podia emprar a la secció de crèdit es veia excedit fins al 75% o que el 30% dels fons corresponien a tercers, és a dir, ni a socis ni a treballadors, així com possibles dobles comptabilitats amb Codilma.

El conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, ha volgut deixar clar que "no es tracta d'un ajut a una empresa en fallida, sinó un crèdit per tornar a funcionar", amb la intervenció d'un nou operador. En deu anys es podran revaloritzar uns actius que si ara s'haguessin venut a un tercer se n'hauria tret ben poc.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions d’euros

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona
Jaume Vilanova
President delegat del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya a Girona

“Amb un gestor administratiu el resultat obtingut serà el més beneficiós possible per al contribuent”

Quines són les grans empreses que atenen les urgències a Catalunya?

barcelona

365 Obrador vol captar altres públics amb noves marques

Barcelona

Datarmony inicia l’expansió internacional a Xile

Barcelona

El debat per internalitzar el servei, en suspens

barcelona
economia

Pacte a Freixenet per l’ERTO que afecta 615 treballadors

barcelona