Economia

CiU reclama més poder per aprovar la fusió de les caixes

La integració de Caixa Catalunya i Caixa Tarragona s’encalla a l’espera d’un pacte polític

“Artur Mas espera una trucada del president Montilla per desbloquejar l’operació”. Així van resumir l’estat en què es troba la integració de Caixa Catalunya i Caixa Tarragona fonts coneixedores de les negociacions. CiU vol aprofitar la fusió per aconseguir una posició de pràcticament igual a igual en els òrgans de govern de la futura caixa, que inclourà també Caixa Manresa. Aprofitant que el partit d’Artur Mas controla la Diputació de Tarragona, l’entitat fundadora de Caixa Tarragona, CiU ha adoptat una posició de força en la negociació.

El punt que a hores d’ara dificulta més l’acord és la prerrogativa que es reserva la Diputació de Barcelona de proposar el president de la caixa. La Diputació de Tarragona vol que amb la integració de les tres caixes aquest dret desaparegui i que el president s’esculli de manera consensuada entre les dues institucions. En aquest cas, CiU tornaria a ser determinant en l’elecció del president de la futura quarta caixa de l’Estat per volum d’actius.

La picabaralla entre el PSC i CiU pel control de Caixa Catalunya ve de lluny. A la dècada dels vuitanta, i després d’àrdues negociacions, es va arribar a un consens tàcit per pactar el president, cosa que va permetre a Antoni Serra Ramoneda convertir-se en l’home fort de Caixa Catalunya. A partir de llavors, però, i sobretot a partir de la dècada dels noranta, el PSC de mica en mica va anar arreplegant més poder fins al nomenament de Narcís Serra com a president de la caixa el març del 2005. CiU, per tant, considera que ara seria un bon moment per recuperar una part important del poder perdut en els últims anys.

De fet, al consell d’administració de Caixa Catalunya d’ahir, el director general de l’entitat, Rafael Jané, va assegurar que l’operació “està pendent d’alguns serrells” i va mostrar el seu optimisme respecte a un tancament positiu de l’acord. Per això té l’ajut del conseller d’Economia, Antoni Castells, que ha programat per dilluns una reunió amb el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, per mirar d’avançar en la integració.

Mentrestant, CiU continua amb la seva estratègia de pressió. Els diputats al Parlament per Tarragona Joan Miquel Nadal i Carles Sala van rebutjar ahir qualsevol fusió de Caixa Tarragona i Caixa Catalunya. “No és una operació que Caixa Tarragona necessiti ara”, van dir. En aquest context de pressió in crescendo, Caixa Tarragona ha reprès les converses amb Caixa Penedès de cara a una aliança.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.