Economia

Comerç

Els comerciants temen que els piquets els forcin a tancar

Demanen més presència policial perquè es garanteixi que es pugui treballar

Critiquen que els serveis mínims del transport públic no coincideixin amb l'horari comercial

Els comerciants coincideixen a reclamar que es respecti els treballadors que decideixin no secundar la vaga. Temen que els piquets els obliguin a tancar en contra de la seva voluntat, com ha passat en altres vagues generals. “Els piquets no són informatius sinó coercitius”, sentencia el secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC), Miquel Àngel Fraile, i “limiten la llibertat per als que volen treballar”, afegeix. Per això, la CCC ha demanat als cossos policials que vetllin perquè els piquets no alterin l'activitat als comerços. En aquest sentit, l'associació de comerciants de CentreVic ja ha demanat més presència de dispositius de seguretat al centre per evitar incidències amb les botigues que obrin. La Unió de Botiguers de Mataró també ha fet una crida als sindicats i als treballadors perquè es compleixin “sense pal·liatius les regles del joc democràtic”.

A alguns municipis de la demarcació de Lleida, com ara Cervera, Mollerussa i Balaguer, s'han mantingut contactes amb els Mossos i les policies locals perquè es garanteixi el dret a anar a treballar, explica la secretària general de la Federació de Comerç de Lleida, Maria Rosa Armengol. A Lleida, la vaga coincideix amb la festivitat de sant Miquel, i per tant s'espera que la incidència sigui molt minsa perquè la majoria de botigues tancaran.

A banda de la preocupació per la presència de piquets, la majoria de comerciants no secundaran la vaga, assenyala Fraile. El president de l'associació Comerç Figueres, Jordi Rotllan, també reclama que “es respecti el dret dels comerciants que vulguin treballar”. Rotllan creu que a Figueres la majoria de comerciants no aniran a la vaga. “No creiem que en el moment que vivim ens puguem permetre tancar tot un dia”, assenyala. El mateix opina Eduard Mañas, el president de la Federació Unió de Botiguers de Tarragona, que considera que l'únic que suposarà la vaga serà “un perjudici per l'economia”. La Unió de Botiguers de Reus també ha anunciat que no secundarà la vaga i ha reclamat que es prevegi un dispositiu de seguretat per evitar incidents.

Horaris no coincidents

Per la Confederació de Comerç de Catalunya, els horaris que s'han acordat dels serveis mínims al transport públic són “una manca de sensibilitat respecte al sector del comerç”, que havia demanat que el transport públic s'allargués fins a les nou del vespre, i no fins a les vuit com finalment s'ha pactat amb el govern. Els horaris establerts obligaran ara molts comerços a tancar abans d'hora, perquè els treballadors puguin tornar a casa amb el transport públic.

Els sindicats, optimistes

Els sindicats majoritaris es mostren optimistes del seguiment que tindrà la vaga en el comerç, sobretot el mitjà i el gran comerç. “Hem fet moltes assemblees per explicar els motius de la vaga i per exposar l'afectació duríssima que tindrà la reforma laboral en el comerç”, explica Óscar López, de la federació de comerç i hostaleria de la UGT. “El comerç secundarà la vaga. S'han fet assemblees arreu i s'ha fet molt feina als centres comercials”, assenyala Manuel García, secretari general de la federació de comerç, hostaleria i turisme de CCOO.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.