Economia

Un país de somnis

El govern vol tenir un aeròdrom competitiu i considera “essencial” negociar les condicions de la gestió de l'aeroport de Barcelona per poder-hi tenir un paper clau

Trencar la dinàmica d'anys en què “la prioritat d'Aena és Iberia i Iberia és el principal enemic del Prat” no serà possible, segons un expert en infraestructures

Spanair podria avançarla inauguració dels vols intercontinentals propis cap a finals d'aquest any

Demà farà una set­mana que la soci­e­tat cata­lana se sent més opti­mista pel que fa a la futura gestió per con­cessió de l'aero­port del Prat, que s'emmarca dins de l'ope­ració de pri­va­tit­zació d'Aena. L'opti­misme se cen­tra a pen­sar que hi haurà una con­creció favo­ra­ble del con­cepte “par­ti­ci­pació deter­mi­nant” de les ins­ti­tu­ci­ons cata­la­nes en la gestió de l'aero­port. El secre­tari de Ter­ri­tori i Mobi­li­tat de la Gene­ra­li­tat, Damià Cal­vet, con­firma que el que agra­da­ria al govern és “que el con­cepte es con­cretés en una posició majo­ritària de la Gene­ra­li­tat” en el con­sell d'admi­nis­tració de la nova soci­e­tat con­ces­sionària que ges­ti­o­narà l'aero­port de Bar­ce­lona. Per a Cal­vet, la par­ti­ci­pació del govern serà deter­mi­nant perquè “voldrà dir ges­ti­o­nar el Prat d'una manera com­pe­ti­tiva, veri­ta­ble anhel de la soci­e­tat cata­lana”. Cal­vet reco­neix que faran falta “majo­ries qua­li­fi­ca­des” per poder pren­dre deci­si­ons que resul­ten vitals per al fun­ci­o­na­ment i la com­pe­ti­ti­vi­tat de l'aero­port, com ara “el pla direc­tor, la política tarifària i la dis­tri­bució de slots (drets d'ope­ra­ci­ons aero­portuàries)”. Per això, “és essen­cial nego­ciar el plec de con­di­ci­ons de la gestió”, hi afe­geix.

El secre­tari de Ter­ri­tori i Mobi­li­tat va estar pre­sent, dime­cres pas­sat, en la reunió que el con­se­ller de Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat, Lluís Reco­der, va man­te­nir amb el minis­tre de Foment, José Blanco, i el secre­tari d'estat de Trans­ports, Isaías Táboas. Segons fonts del minis­teri, la reunió va ser “una pri­mera presa de con­tacte” entre les dues admi­nis­tra­ci­ons pel que fa a infra­es­truc­tu­res, “en un clima de cor­di­a­li­tat i d'ente­ni­ment en la majo­ria dels temes”, que tindrà “con­tinuïtat”. Per a Cal­vet, “l'Estat ha entès final­ment que tenia un sis­tema aero­por­tu­ari ine­fi­ci­ent”, motiu prin­ci­pal del canvi d'ori­en­tació en la política d'aero­ports, amb l'objec­tiu, segons les seves parau­les, de no bara­llar-se “sinó de tro­bar sis­te­mes efi­ci­ents”.

En canvi, per a Joan Tar­ra­de­llas, pro­fes­sor de l'escola de nego­cis Eada i expert en infra­es­truc­tu­res, “tot és pura espe­cu­lació perquè no hi ha res escrit”. Al seu parer, “el Prat mai estarà en mans de la Gene­ra­li­tat”. Tar­ra­de­llas llis­tava els tres blocs esmen­tats per Cal­vet que fan que un aero­port sigui com­pe­ti­tiu: el pla direc­tor i les infra­es­truc­tu­res, les tari­fes i els slots. “Sobre el pri­mer d'aquests punts, Ibe­ria i el Minis­teri de Foment ja han acor­dat a hores d'ara que l'AVE arribi a la T4 de Bara­jas”, sosté Tar­ra­de­llas, men­tre a la T1 del Prat no hi arriba ni el trans­port públic. El pro­fes­sor d'Eada recorda que “la pri­o­ri­tat d'Aena és Ibe­ria i és Ibe­ria el prin­ci­pal ene­mic de l'aero­port del Prat”. Per a aquest espe­ci­a­lista, els últims movi­ments que han com­por­tat, segons els polítics cata­lans, un canvi de rumb en el govern espa­nyol al vol­tant de la gestió del Prat “han que­dat molt bé política­ment, però res no can­viarà, tot és fum”. Tar­ra­de­llas va més enllà i deixa una pre­gunta en l'aire: “Quina com­pa­nyia es voldrà esta­blir en un aero­port que està sota el con­trol del prin­ci­pal com­pe­ti­dor?”. “Men­tre Ibe­ria con­troli tots els aero­ports de l'Estat, s'ha d'aju­dar Spa­nair”, con­clou. En aquest sen­tit, Cal­vet va adme­tre que “Ibe­ria manava molt” a Aena, però que “ara això can­viarà i es tren­carà la con­nivència entre el Minis­teri de Foment, Aena i Ibe­ria”, amb la qual cosa la situ­ació “bene­fi­ciarà les aerolínies amb base a Bar­ce­lona”, entre les quals Spa­nair.

Men­tre Ibe­ria, segons fonts de la com­pa­nyia, aparca la cre­ació d'Ibe­ria Express, la filial de baix cost que havia de néixer aquest febrer, i arriba a l'acord amb Vue­ling per omplir vols de la T4 de Bara­jas en els vuit mesos vinents, Spa­nair avança a velo­ci­tat de cre­uer amb el seu pla de negoci. “El 2010 vam regis­trar un aug­ment del nom­bre de pas­sat­gers del 12%, i en dos anys de vida hem pas­sat de qua­tre rutes inter­na­ci­o­nals a 22”, explica el pre­si­dent de l'aerolínia, Fer­ran Sori­ano. “Si ens ho pre­nem al peu de la lle­tra, ente­nem que la ‘par­ti­ci­pació deter­mi­nant' de la Gene­ra­li­tat en la futura gestió del Prat és una cosa molt bona”, segons Sori­ano, que amb tot, de moment, s'ho mira “amb cau­tela”. El res­pon­sa­ble de la com­pa­nyia admet que con­ti­nuen bus­cant un soci indus­trial, ja sigui al Pròxim Ori­ent o a Europa: “Si per fer la rees­truc­tu­ració van cal­dre inver­si­ons i per créixer se n'han hagut de bus­car altres, per desen­vo­lu­par els vols inter­con­ti­nen­tals també se n'hau­ran de tro­bar”. Sem­bla que Spa­nair ha posat la directa pel que fa als vols inter­con­ti­nen­tals que el pla de negoci pre­veu per al 2012. Segons fonts del sec­tor aeri, l'última set­mana de gener, direc­tius de Spa­nair van viat­jar a Frank­furt per par­lar amb els de Luft­hansa de la pos­si­bi­li­tat de llo­gar aero­naus de llarg recor­re­gut, amb la intenció, si l'eco­no­mia acom­pa­nya, d'avançar la inau­gu­ració d'aquests vols a finals d'any amb la ruta Bar­ce­lona-Bue­nos Aires, amb apa­rells que ja por­tin el logo de Spa­nair. És un altre somni dels molts que hi ha al país. De tant en tant, algun es com­pleix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.