Economia

economia

L'índex d'atur de dones a l'Alt Camp triplica el de Catalunya

El col·lectiu femení de més de 54 anys té una taxa de desocupació del 32,6% i els experts alerten que aquest grup es troba en una situació de vulnerabilitat que es pot convertir en irreversible

La taxa d'atur de les dones més grans de 54 anys a la comarca de l'Alt Camp és del 32,6%, un índex que gairebé triplica el de Catalunya (12%) i el de l'Estat espanyol (13%).

Aquesta dada, però, no és atribuïble a la conjuntura econòmica actual, ja que persisteix des del 2002, com revela l'informe de conjuntura laboral elaborat pel Consell Comarcal de l'Alt Camp. Aquestes xifres estan molt per damunt de la resta de grups d'edat i també de la taxa d'atur masculí de majors de 54 anys, que és del 18%. L'estudi alerta que aquesta situació podria convertir aquest col·lectiu en un grup de risc i podria acabar sent un problema endèmic i de llarga durada.

Una altra de les excepcions que s'observen a l'Alt Camp se situa en el col·lectiu juvenil, persones d'entre 16 i 24 anys, en què l'atur s'ha reduït un 3% i durant el 2010 s'ha situat en el 19%, un percentatge ben allunyat del 40% d'atur que hi ha a Catalunya o del 43% que s'enregistra al conjunt de l'Estat espanyol. Segons els autors de l'informe, aquests registres són un símptoma que el mercat de treball a la comarca manté un dinamisme que facilita la incorporació de nova mà d'obra, i també poden indicar que la recuperació va més enllà de les ocupacions estacionals i temporals. L'elevada escolarització que els experts constaten a la comarca també podria explicar les relatives baixes taxes d'atur juvenil.

L'informe constata un canvi de tendència en l'afectació de l'atur en sectors més masculinizats com la construcció, el sector automobilístic i l'industrial, i durant el 2010 va ser l'atur masculí el que més va baixar. Així, l'any passat el 88% de la reducció de l'atur es va produir entre el col·lectiu masculí. L'evolució de la desocupació segons la nacionalitat revela que l'any 2010 aquest grup de població va arribar a les 6.485 persones –va passar de representar un 1,8% el 2000 a un 14,3% el 2010–. Segons l'estudi, del 2007 al 2008 el nombre d'estrangers en situació d'atur va augmentar un 121%.

Per sectors, és en el de l'agricultura on ha augmentat més el percentatge de desocupats del 2009 al 2010 (42,3%), mentre que en el sector de la indústria s'ha reduït un 7% i en el de la construcció, un 4,8%. En els serveis la desocupació ha crescut un 1,2%. “L'afectació en l'agricultura és motiu de reflexió. És un sector que també pot generar riquesa i llocs de treball i no és lògic que això no repercuteixi en cap aspecte”, lamenta Josep Saumell, responsable de promoció econòmica del Consell Comarcal de l'Alt Camp. Cabra del Camp, el Pont d'Armentera, Vallmoll i Vilabella són els municipis més castigats per la crisi.

42,3
per cent
ha augmentat l'índex de desocupació en el sector de l'agricultura del 2009 al 2010.
16,8
per cent
de taxa d'atur es registra a l'Alt Camp el 2010. La dels homes és d'un 15% i la de les dones, d'un 19,6%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Banc Sabadell rebutja l’inicial oferta d’absorció del BBVA

barcelona

La Cuina de l’Empordanet presenta la seva nova guia de restaurants

begur

El Vívid, el mes de l’enoturisme a la Costa Brava, tanca amb el 89 % d’ocupació

girona

Acord de col·laboració entre la Cambra i CaixaBank

girona
GIRONA

La demarcació tanca el mes d’abril amb rècord històric d’ocupació

GIRONA
Economia

Rècord d’ocupació a l’abril a Catalunya amb 3,76 milions d’afiliats

barcelona
economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona