Empatx de cireres

La collita és de qualitat, però els estornells i els lladres en minven la quantitat

Una bona cirera ha de pesar entre 8 i 12 grams, la seva presència en defineix la qualitat i per tant, el preu final de venda al mercat. El fred hivernal i les relatives poques pluges de la primavera han fet que la campanya sigui gairebé excel·lent. A Bràfim, hi ha vastes extensions de cirerers, tot i que la producció s'amplia ja a municipis com ara Vilabella i Vila-rodona. La collita de la cirera no funciona igual que ho fa la verema, els productors la venen pel seu compte i la cooperativa no en porta el control. No calen intermediaris perquè no es comercialitza, sinó que va directament al mercat, segons explicava el president, Agustí Mateu. Potser per això el preu de venda està estancat entre l'1,20 i els 3 euros, tot i que oscil·la segons la qualitat. Per tot això, es fa difícil saber la producció global. Enguany la campanya ha estat més tardana, però s'allargarà fins a mitjan juny i això és pel fet que cada cop es cultiven més varietats d'aquesta fruita.

A Bràfim hi ha encara no una desena de productors. La família Blanch, per exemple, fa més de 30 anys que s'hi dediquen. Tenen una desena d'hectàrees i en cadascuna hi caben uns 800 cirerers, els quals produiran 40.000 kg. Són els únics a la demarcació que tenen una màquina que destria les cireres segons la seva mida.

Amb tot, la collita del 2009 es preveu bona perquè la climatologia ha acompanyat, al contrari que l'any passat, quan se'n va perdre gairebé la meitat. La família Blanch en va fer 25.000 quilos, quan és més normal fer-ne el doble. Amb tot, la producció no depèn només de les varietats, sinó de si són de secà o de regadiu, deixant de banda, a més, que cada 15 o 20 anys s'han d'anar renovant perquè els arbres es moren.

Dissabte passat, els veïns de Bràfim van celebrar un sopar al centre cívic amb unes postres molt especials, tot elaborat a base de cireres.

Estornells i intrusos

n.r.

La collita de la cirera, com tampoc està exempta d'una problemàtica gens fàcil de resoldre. La família Blanch deia que un important percentatge de la campanya se'n va en orris perquè en tenir les terres obertes i sense vigilància, sempre ens n'hi acaben robant una part força significativa.

D'altra banda, els estornells negres també fan la seva feina i moltes cireres estan picades perquè aquests ocells hi busquen aliment. Tot i que el departament de Medi Ambient concedeix permisos per caçar, aquestes aus acaben perjudicant la collita igual com també els porcs senglars.



economia

Pacte a Freixenet per l’ERTO que afecta 615 treballadors

barcelona
economia

Puig s’estrena a borsa amb una pujada superior al 4%

barcelona
economia

ERC, Comuns i la CUP es comprometen a convalidar la regulació dels lloguers de temporada

barcelona
Economia

El turisme internacional s’enfila fins als 3,3 milions el primer trimestre de 2024

Barcelona
CONFLICTE LABORAL

Els treballadors de Llansà en vaga reben el suport de transportistes de Roca

GIRONA
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona