Focus

Privats però igualment retallats

Els mestres i el personal sanitari dels centres concertats són tractats com a treballadors públics només a l'hora dels descomptes

No es pot demanar més solidaritat a un sector que acumula anys de discriminació

Una de les causes que a Catalunya hi hagi el nivell més baix d'ocupació en el sector públic és perquè serveis públics que en altres sectors es presten des de l'administració autonòmica aquí es subcontracten empreses privades per la via de concerts. En l'àmbit sanitari, les empreses de l'Associació Catalana d'Entitats de Salut, del Consorci de Salut i Social de Catalunya i de la Unió Catalana d'Hospitals gestionen el 80% de l'atenció hospitalària especialitzada, el 25% de l'atenció primària, i la pràctica totalitat de l'atenció sociosanitària i l'atenció a la salut mental de Catalunya.

Els 48.000 professionals del sector sanitari privat català es regeixen per convenis col·lectius propis, però els apliquen les mateixes retallades salarials que als del sector públic. El mateix passa amb l'altre gran sector concertat, el d'ensenyament, on el 31% dels alumnes d'infantil, el 50,5% dels de primària i el 38% dels d'ESO estudien en centres privats. El mètode que fan servir les administracions és retallar la subvenció a les empreses i obligar-les així a retallar sous per quadrar comptes.

Això implica que les empreses incompleixen els convenis col·lectius, i les retallades del 2010 van ser portades als tribunals per aquesta raó. Però el Tribunal Superior de Justícia desestima les demandes, com és el cas de la que va presentar la USOC per l'ensenyament concertat, en el qual s'eximeix les empreses de vulnerar el dret a la negociació col·lectiva i es justifica la mesura unilateral de l'administració per la situació econòmica i en virtut dels acords d'analogia retributiva de l'any 2001.

Amb el descens addicional de sous del 3% per aquest any, un grup de professors de la concertada es van concentrar davant la conselleria d'Ensenyament per demanar a la Generalitat que consideri la seva condició de servei públic tant a l'hora de retallar sou i recursos com a l'hora de “vetllar per l'estabilitat laboral dels seus treballadors”. També blasmen aquesta decisió cinc organitzacions representatives de centres privats concertats -l'Agrupació Escolar Catalana, l'Associació Empresarial d'Economia Social Discapacitat Intel·lectual, l'Associació Professional Serveis Educatius de Catalunya, la Federació Catalana de Centres i la Confederació de Centres Autònoms- perquè les condicions laborals del seu sector són cada vegada pitjors. “No es pot demanar més solidaritat ni tensar tant, amb mesures com les descrites, un sector que acumula anys de discriminació i que s'ha anat empobrint fruit d'un model de concert educatiu sense garanties per a les escoles”, denunciaven en un comunicat, en el qual asseguraven que “sense escola concertada, el servei educatiu de Catalunya no podrà mantenir el seu nivell qualitatiu ni atendre alhora tota la demanda de places escolars finançades amb fons públics”. Uns fons que destinen a les places concertades un 40% dels diners destinats a les de titularitat pública.

Menys sou o ERO.

En el sector sanitari concertat, el sindicat Metges de Catalunya calcula que els facultatius de la XHUP (Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública) han tingut una pèrdua de poder adquisitiu d'entre el 18% i el 24%, en funció del nivell de carrera de cada professional, des de 2008, quan va expirar el conveni col·lectiu. Una part d'aquesta minva prové de la no actualització de l'IPC a les taules salarials, però la pèrdua més important correspon al descompte salarial directe derivat de l'aplicació a la sanitat concertada de la rebaixa del 5% del sou a la funció pública des de juny de 2010, “i a les conseqüències econòmiques de les negociacions que les gerències empresarials han forçat amb els representants dels treballadors arran de l'empitjorament de la situació econòmica”. Aquest sindicat també explica que les negociacions amb els treballadors que des de l'any passat s'han produït als consorcis i a les empreses sanitàries han comportat la presentació d'expedients de regulació d'ocupació, l'eliminació o el canvi de guàrdies de presència física per localitzables, la modificació de les condicions treball i la supressió de drets socials i de complements econòmics que representen una part important de la retribució mèdica. “L'alternativa, segons afirmen les direccions empresarials, són els acomiadaments massius i els tancaments de centres i serveis”, explica Metges de Catalunya, segons el qual entre una cosa i l'altra la pèrdua retributiva absoluta des de 2008 és del voltant dels 10.000 euros, pujant fins als 15.000 en el cas dels facultatius amb el nivell de carrera més alt.

Les retallades també representen l'incompliment dels acords amb els treballadors del sector públic, però en aquest cas estan clarament emparades per la legislació, ja que l'estatut de la funció pública els reconeix el dret a la negociació col·lectiva per a l'establiment de les seves condicions de treball i els garanteix el compliment dels pactes i acords, “llevat que excepcionalment i per una causa greu d'interès públic derivada d'una alteració substancial de les circumstàncies econòmiques, els òrgans de govern de les administracions públiques suspenguin o modifiquin el compliment de pactes i acords ja signats, en la mesura estrictament necessària per salvaguardar l'interès públic”. Article a partir del qual la llei de pressupostos de la Generalitat de 2012 declara “suspesos parcialment tots els acords i pactes sindicals signats en l'àmbit del personal funcionari i estatutari” i “inaplicables les clàusules contractuals o les condicions regulades dels convenis col·lectius en l'àmbit del personal laboral” que contradiguin les retallades.

Reduccions i suspensions

Els mestres de l'escola concertada asseguren que han patit una pèrdua de poder adquisitiu d'entre el 23% i el 25% en dos anys, i la UGT calcula que les retallades pressupostàries en el sector públic del 2011 van ocasionar expedients de regulació d'ocupació que van afectar uns 5.000 treballadors, la gran majoria, de serveis sanitaris concertats, que estan fent front a reduccions de jornada i suspensions temporals d'ocupació.

Aquest sindicat denuncia que les retallades van provocar l'any passat la destrucció de 18.000 llocs de treball al sector públic a Catalunya, un 20% dels llocs de treball perduts. El 2011 es van destruir a Catalunya 85.102 llocs de treball, fet que va portar a tancar l'any amb només 2,35 milions de persones afiliades a la Seguretat Social, la xifra més baixa en vuit anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.