Economia

Turisme

Noves rutes a Roses

Pescadors amb convidats

Els pescadors de Roses comencen a portar turistes amb setze barques i els mostren la feina que fan

Els turistes viuen una jornada de pesca i tasten el peix de la badia

En Cris Gallardo i l'Agnès Julià han estat els primers turistes que han pujat a una barca de pesca de Roses i han viscut l'experiència de passar una jornada amb els pescadors i conèixer a fons la seva feina. Ahir s'estrenava l'activitat Pesca Turisme, amb la qual es preveu atraure 1.500 persones aquest estiu perquè coneguin la professió de pescador de prop. “Hem après molts tipus de peixos que no coneixíem. Hem pescat sípies, calamars, llenguados, rogers, pops i verats”, va explicar l'Agnès. S'havien aixecat d'hora, a les sis del matí ja sortien a feinejar. Van veure sortir el sol, van aprendre com es lleven les xarxes i totes les tècniques dels pescadors. Però, sobretot, es van endur mil anècdotes per explicar. “Hem vist gavines que es barallen pel peix i una sípia ens ha llançat tota la tinta i la cama m'ha quedat negra”, van explicar.

Organitzen aquesta activitat la confraria de pescadors, l'Estació Nàutica i l'Ajuntament de Roses, i els preus –que no són barats– oscil·len entre els 95 i els 140 euros. El president de la confraria de pescadors, Antoni Abad, va assegurar ahir que des del sector pesquer estan “molt contents” perquè poden “ensenyar” el seu patrimoni, la seva vida, la seva manera de treballar. “El nostre món és molt desconegut. Serà una catapulta per donar a conèixer totes les bones pràctiques que fem.” “Econòmicament no ens salvarà, malauradament, però ajudarà a donar a conèixer la feina i que es valori el nostre peix”, hi va afegir. L 'alcalde de Roses, Carles Pàramo, va destacar que de Roses sempre s'ha dit que “és un poble de pescadors” i “aquesta activitat forma part del turisme de qualitat que volem promoure”, va afirmar. “Volem ajudar el sector pesquer a superar la crisi. La Generalitat va treure la llei de pesca i turisme i l'hem desenvolupada. Som capdavanters.” I Miquel Gotanegra, de l'Estació Nàutica, va dir: “Hi ha molta gent que desitja poder viure com un pescador professional.”

En Ferran Oller, el patró de l'embarcació, que fa trenta anys que es dedica a això, es va mostrar encantat de portar companyia per anar a feinejar. “A mi el que m'agrada és poder explicar com és aquesta feina. En sóc un enamorat. La realitat no és això sempre, avui fa un dia molt bo, però els ho podem transmetre. No tothom ho podrà veure”, va dir. I hi va afegir un desig que ara la llei no permet: “Tant de bo poguéssim anar tots a la platja i fer un bon tiberi.” La passió d'en Ferran per la seva feina la van notar de seguida en Cris i l'Agnès, que van explicar tot el que havien après del patró. “Ens ho ha explicat tot, i com que sóc curiós li he anat preguntant tot. No ha callat en tot el trajecte. Hem après molt”, va dir en Cris. Tots dos se'n van havent descobert una realitat que tenien al costat –són de Figueres i d'Avinyonet de Puigventós–, però que desconeixien fins ara, gràcies a haver estat els primers convidats d'excepció d'en Ferran, el patró, i de l'Ali, el mariner, que els van convertir en pescadors per un dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.