Economia

Agricultura

Els fruits de 50 anys

Costa Brava Fructicultors, que es dedica al conreu de pomes exclusivament a la demarcació de Girona, ha celebrat les cinc dècades d'existència

Des del seu naixement no han parat d'evolucionar i el seu darrer repte és el mercat internacional, de manera que generen el 30% d'exportacions de poma que es fan des de l'Estat

Des de temps remots
la poma ha estat
un element tradicional
de la fructicultura gironina

U

na llegenda diu que després que Adam i Eva mengessin la fruita prohibida, els esqueixos de l'arbre sagrat es van repartir per tot el món, i per això tenim pomers. La poma és un element tradicional de l'agricultura gironina des de temps remots; es tracta d'un fet directament relacionat amb les condicions climàtiques de la zona, que afavoreixen la plantació, el creixement i la collita d'aquesta fruita. Des del segle XIII tenim constància que la poma és un producte propi de les terres gironines, gràcies a la descoberta de l'escut d'una família anomenada Massaneda, nom que podria provenir de la paraula castellana manzana. A partir del segle XVIII han aparegut diversos documents històrics, com ara el diari d'un noble anomenat Francesc Zamora, que constaten la importància de la poma en la vida comuna dels gironins, però no va ser fins als anys trenta que es va passar del cultiu local de pagesos que plantaven arbres fruites al seu hort a la producció industrial.

El nou paradís

A final de la dècada dels trenta va néixer la producció industrial de la poma a Girona, bàsicament gràcies a l'activitat de Joan Mercader Marca i d'altres agricultors. Aquesta tendència industrial de la fructicultura gironina es va incrementar als anys seixanta, quan les plantacions de pomers van créixer vertiginosament. La cooperativa Costa Brava, que des de fa uns anys és societat limitada, va néixer l'any 1964 com un projecte d'un grup d'agricultors de l'Empordà; coneixien bé la terra i van veure en el conreu de la fruita a la demarcació de Girona una bona oportunitat. Van començar plantant pomes, préssecs i peres mitjançant mètodes francesos, però ràpidament la poma es va imposar com el producte amb més implantació en el mercat. L'any 1996 la llavors cooperativa Costa Brava es va unir a les cooperatives Girona Fruits i Fructícola Empordà per promoure la indicació geogràfica protegida (IGP) de la Poma de Girona. Finalment, la Unió Europea va atorgar a la poma gironina aquest distintiu de qualitat territorial l'any 2003. Cultiven sis varietats de poma, de les quals les més populars són la Golden (groga), la Granny Smith (verda) i la Red Delicious (la de Blancaneu).

Poma de Girona, arreu

Venanci Grau, president del consell regulador d'IGP Poma de Girona, explica que des que es va fundar l'empresa l'any 1964 no han parat de créixer. Cap a la meitat dels anys noranta la fructicultora produïa cinc milions de quilos de pomes; actualment en produeixen trenta. Van començar venent a distribuïdors, però fa uns anys van optar per saltar-se els intermediaris i vendre directament als supermercats. Actualment, les pomes que comprem a diverses macrosuperfícies alimentàries provenen de Costa Brava Fructicultors; aporten el 70% de pomes que es consumeixen a tot el país. Els seu últim repte ha estat el mercat internacional, i per ara assumeixen el 30% de les exportacions de poma de l'Estat espanyol. Venen fruita als Emirats Àrabs, a l'Amèrica del Sud, al nord d'Àfrica i a l'Europa occidental; els països d'Orient Mitjà prefereixen la poma vermella, al nord d'Àfrica consumeixen Golden i a l'Amèrica del Sud i a Europa exporten totes les varietats. “Tot i la nostra expansió, sempre hem continuar pensant com a cooperativa; ens hem convertit en societat limitada, però l'esperit és el mateix”, diu en Venanci. Aquest modus operandi consisteix a no vendre cap producte que no sigui dels seus productors associats de la zona, que controlen el procés productiu per assegurar la qualitat de la fruita. Costa Brava Fructicultors, que es dedica al conreu de pomes, exclusivament a la demarcació de Girona, va celebrar divendres els seus 50 anys. Per commemorar la data es va fer una jornada de portes obertes en què la gent del sector podia fer una visita guiada per les instal·lacions. Després de l'itinerari va tenir lloc un sopar en què la poma va ser el producte estrella. Hi van assistir els treballadors i els socis amb les seves famílies i va tenir la presència del conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí i Aixut.

Certificat de qualitat
L'any 2003 la poma de Girona va rebre la indicació geogràfica protegida, que vincula la qualitat del producte al territori.
30
milions de quilos
és la quantitat de pomes que produeix Costa Brava Fructicultors cada any.
70
per cent
és el percentatge de pomes que es consumeixen a l'Estat espanyol que provenen de Girona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia