Economia

La licitació d'obra pública va recular un 34% l'any passat

La Cambra de Contractistes alerta que la davallada trenca la incipient recuperació registrada el 2013 i el 2014

Des del 2008 la inversió ha caigut un 84% al Principat, fins als 1.158 milions d'euros

La licitació d'obra pública es va situar a Catalunya en els 1.157,9 milions d'euros l'any passat, és a dir, un 34% per sota de la xifra registrada el 2014. Així ho posava ahir de manifest un estudi de la Cambra Oficial de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC), que mostra, a més, que la inversió en obra pública ha caigut un 84% des del 2007. A pesar de centrar-se només en Catalunya, la CCOC calcula que la caiguda de la licitació va ser similar al conjunt de l'Estat.

La dada del 2015 és especialment negativa, alerta la CCOC, perquè trenca una lleugera recuperació que s'havia iniciat el 2013. “Això ens provoca un fort desànim, perquè, si bé en les crisis precedents aquest sector havia actuat com a locomotora de l'economia, aquest cop això no està sent així”, va destacar el president de la CCOC, Joaquim Llansó.

Tant els ajuntaments (36%) com la Generalitat (33%) van reduir la seva inversió, fins als 516 i els 309 milions respectivament. Pel que fa a la inversió de l'Estat a Catalunya, aquesta va recular l'any passat un 31%, fins als 332 milions. Per Llansó, a les restriccions que genera el control sobre el dèficit públic, s'hi afegeix el fet que “hi ha un cert desinterès de l'Estat per invertir a Catalunya, fa anys que hi destina al voltant del 10% del total de la inversió regionalitzable, molt per sota del pes que Catalunya té en el PIB estatal”.

El factor polític tampoc hi ajuda, i per això el sector no espera que el 2016 porti un canvi de tendència. “L'endeutament de les administracions fa preveure que serà un any feble i, a això, hi hem d'afegir els canvis de govern a Catalunya i a l'Estat”, va destacar Llansó. Per això, des de la CCOC es reclamen plans d'inversió a deu anys que evitin el fre de les licitacions amb els canvis de color polític a les diferents administracions.

Segons la CCOC, el nivell òptim d'inversió en obra pública a Catalunya hauria de situar-se en els 4.500 milions d'euros, és a dir, un 2% del PIB. “Tant de bo puguem arribar-hi en tres anys, tot i que som conscients que serà complicat”, va reconèixer Llansó.

Els contractistes alerten, a més, que la forta caiguda de la licitació posa en perill la supervivència del teixit empresarial del sector, que ja ha perdut 250.000 llocs de treball i unes 22.000 empreses des del 2008. En aquest sentit, Llansó va destacar que s'està perdent el paper del sector “com a generador d'ocupació i integrador amb aquella mà d'obra menys qualificada”.

Finalment, Llansó va demanar a l'administració que els tingui en compte a l'hora de pagar les feines de manteniment d'infraestructures i equipaments. “Ara estem cobrant a ritme de FLA, amb sis mesos de retard.”

LA XIFRA

4.500
milions d'euros
és el volum de licitació d'obra pública òptim, segons els càlculs de la Cambra de Contractistes.

Més pagament per l'ús

Davant els evidents problemes de restricció en els pressupostos públics pel control del dèficit, els contractistes proposen estendre les fórmules de pagament per l'ús de les infraestructures. “No hem de tenir por de parlar d'això o de figures com ara l'eurovinyeta”, va destacar el president de la CCOC. En canvi, Joaquim Llansó es va mostrar molt crític amb la fórmula del pagament en diferit que es va fer servir durant l'època del tripartit, “perquè això ha condicionat molt la capacitat d'inversió dels governs posteriors”.

D'altra banda, la CCOC proposa la creació d'una agència de l'obra pública a Catalunya formada per assessors externs per avaluar i prioritzar les actuacions. Un model que hauria de servir per evitar –diuen– la licitació d'infraestructures infrautilitzades. “L'aeroport d'Alguaire, per exemple, no hauria obtingut mai el vistiplau amb un model així.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

OPA hostil del BBVA al Sabadell amb acomiadaments

madrid
economia

Rebuig frontal a una OPA que es cola en la campanya

barcelona
Consolidar un monopoli?
l’anàlisi

Consolidar un monopoli?

Alemanya

Protesten contra l’ampliació d’una fàbrica de Tesla

Barcelona

Un centenar de professionals, en la VI Jornada d’Auditoria i Comptabilitat

girona
economia

Arxivada la segona causa contra Shakira per frau fiscal

barcelona
ECONOMIA

Els tractors tallen el centre Tarragona per reclamar una millor gestió de l’aigua

Tarragona
Economia

El BBVA promet reforçar el compromís amb Catalunya en l’opa hostil al Sabadell

madrid
economia

Comença la campanya de l’albercoc al Baix Segre

Seròs