Economia

La borsa ignora l'apagada

Elèctriques

L'apa­gada elèctrica que va patir Bar­ce­lona el 23 de juliol i que es va allar­gar més de dos dies a mol­tes llars va tenir un efecte nega­tiu imme­diat en l'eco­no­mia de boti­guers, res­tau­ra­dors, hos­ta­lers i de tots els empre­sa­ris i famílies que va haver de llençar men­jar a les escom­bra­ries i no van poder desen­vo­lu­par les seves acti­vi­tats per la falta de sub­mi­nis­tra­ment.

Però ¿com han patit l'apa­gada les empre­ses res­pon­sa­bles, Endesa i Red Eléctrica de España (REE), en la seva eco­no­mia? Doncs al marge de la multa que puguin rebre i de les inver­si­ons que hagin de fer ara, i que tard o d'hora aca­ba­ran reper­cu­tint en el con­su­mi­dor final, de cap manera. És cert que Endesa ha d'assu­mir també la des­pesa de les com­pen­sa­ci­ons que ja ha començat a pagar als afec­tats. No obs­tant, l'elèctrica dis­posa d'una asse­gu­rança, de manera que el pro­blema només reper­cu­tirà en un pos­si­ble enca­ri­ment de la pòlissa a par­tir de l'any que ve.

Tran­quil·litat al mer­cat
La cotit­zació d'Endesa i REE a borsa ha res­tat impas­si­ble al que pas­sava als car­rers de Bar­ce­lona i no ha variat gaire en aquests dies. De fet, el dia 23, men­tre 300.000 abo­nats es que­da­ven sense llum, les dues empre­ses puja­ven a la borsa. L'ana­lista de Gaesco Cris­tina Urbano explica que un dels motius podria ser que "encara no s'han escla­rit res­pon­sa­bi­li­tats", motiu pel qual els inver­sors no han pres mesu­res.

No obs­tant, la prin­ci­pal causa que Endesa i REE no patei­xin al mer­cat de valors la seva mala gestió al mer­cat de con­sum és que "l'impacte econòmic que pugui tenir en les empre­ses és insig­ni­fi­cant", explica Urbano. De fet, la multa màxima que l'admi­nis­tració pot posar als cul­pa­bles de l'apa­gada és de 30 mili­ons d'euros. Aquests diners en cap cas tin­drien una incidència imme­di­ata en els comp­tes de les empre­ses perquè pri­mer cal repar­tir res­pon­sa­bi­li­tats, eme­tre el vere­dicte, espe­rar les al·lega­ci­ons... i totes les pas­ses que la burocràcia per­meti. Però és que, a més, repas­sant els comp­tes de resul­tats de les empre­ses, qual­se­vol pot ado­nar-se que 30 mili­ons són poca cosa més que una pro­pina, espe­ci­al­ment per a Endesa. L'elèctrica que pre­si­deix Manuel Pizarro va gua­nyar l'any pas­sat prop de 3.000 mili­ons d'euros, així que la multa seria un mise­ra­ble 1% dels seus bene­fici. Per la seva banda, REE va gua­nyar més de 200 mili­ons.

"Pen­dents de l'opa"
Un altre motiu, segons Cris­tina Urbano, és que els acci­o­nis­tes d'Endesa "estan pen­dents de l'opa" que han de llançar Enel i Acci­ona a 40,16 euros per acció, motiu pel qual el valor a la borsa es mou poc i es manté a prop dels 40 euros. De fet, des del dia de l'apa­gada, l'acció d'Endesa ha pujat gai­rebé un 1%. La de REE, en canvi, ha bai­xat un 0,5%, però res fa pen­sar, com explica Urbano, que sigui a causa de l'apa­gada: "REE ha bai­xat lleu­ge­ra­ment, però és que l'Íbex-35 també ha cai­gut". De fet, l'índex bor­sari de referència a Espa­nya s'ha com­por­tat molt pit­jor que les elèctri­ques impli­ca­des en l'apa­gada, i ha recu­lat un 1,9% des d'ales­ho­res. Un cas simi­lar va pro­duir-se fa poc més d'un any: men­tre Ibe­ria dei­xava sense vacan­ces milers de pas­sat­gers per la invasió de pis­tes del Prat, la seva acció pujava a la borsa.

Sem­bla clar, doncs, que acci­o­nis­tes i inver­sors actuen en funció dels comp­tes de resul­tats i no dels mèrits de les empre­ses en les seves acti­vi­tats ordinàries, dues vari­a­bles que van jun­tes en la gran majo­ria d'empre­ses però malau­ra­da­ment no en una que gau­deix d'un mono­poli (REE) i una altra que surt d'aquest pri­vi­legi i no viu una autèntica situ­ació de com­petència (Endesa).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.