Economia

Recuperen les antigues pomes de la Garrotxa

Es produeixen en una finca del parc de la zona volcànica i la xarxa de productors ecològics Tràmec les està venent en diferents mercats gironins

Modalitats de pomes que eren habituals a la Garrotxa –i en altres parts del país– fa unes poques dècades, però que s'havien deixat de collir i ja són difícils de trobar a la majoria de comerços, ara es tornen a cultivar de manera ecològica i es comencen a vendre de nou en determinats indrets. El parc natural de la Zona Volcànica i la xarxa de productors ecològics de la Garrotxa Tràmec ho fan possible: els primers les estan cultivant en una finca dedicada a la conservació de determinades espècies de fruiters, a Can Jordà (Santa Pau), mentre que els segons les venen en alguns mercats setmanals de les comarques de Girona: de moment, els de Banyoles, Besalú, Mieres, la Canya i Olot.

En aquest últim lloc, se'n cuida la parada de la gent de La Saó, de la Vall de Bianya. Al costat dels habituals pebrots, bitxos, albergínies i patates que solen tenir sempre, dilluns passat s'hi van veure les pomes terrera, cor glaçat, pic de pedrís, reineta d'Anglaterra i, entre altres, també la del ciri, segurament la més coneguda perquè encara se'n troben forces. Totes, collides el dia 2 d'octubre. “Ha estat una bona anyada i, de moment, tenen força sortida”, comenta en David, el venedor, que les defineix com “pomes que tenen el gust d'abans”. Estan marcades a dos euros el quilo i acompanyades d'una fitxa que conté una explicació del seu origen.

A la parada d'en David, se sent parlar anglès i francès –circumstància força excepcional a la resta del mercat d'Olot– perquè els originaris de més enllà dels Pirineus tenen més tendència que els autòctons a comprar productes ecològics.

La xarxa Tràmec està formada per vuit productors, segons s'informa en el seu lloc web: a més de la Saó, són El Vilar de les Planes d'Hostoles, Can Torrent i Can Collbahí de Mieres, Santa Magdalena de la Vall d'en Bas, Can Maia de la Cot (Santa Pau), Horta Sana de Joanetes (Vall d'en Bas) i la Quintana de Sadernes (Sales de Llierca).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El turisme toca sostre el 2024

Barcelona
José Antonio Donaire
Professor de la Universitat de Girona (UdG)

“Un client d’un hotel de cinc estrelles gasta quatre cops més aigua que el d’una”

Barcelona
Jordi Clos
President de Turisme de Barcelona i del Gremi d’Hotels de Barcelona (GHB)

“Volem millorar el turisme que tenim”

Barcelona
ECONOMIA

El turisme de negocis i convencions, en el punt de mira del Maresme

Santa Susanna
ECONOMIA

Atraure turisme de bicicleta, objectiu del Vallès Oriental

Granollers
uNIÓ eUROPEA

La CE anuncia aranzels de fins al 38,1% als cotxes elèctrics xinesos

Barcelona
ECONOMIA

Calella fraccionarà en dos anys la pujada del 80% de la taxa de les terrasses

Calella

Sony obrirà a Barcelona un centre de desenvolupament d’IA

Barcelona

Lloret i Palafrugell, entre les ciutats catalanes amb les pensions més baixes

LLORET DE MAR / PALAFRUGELL