Esports

L'atzucac espanyol

El govern de l'Estat parla d'"utilització política" del Catalunya-Espanya en una carta de pressió al govern rus

La Copa del Món de futbol sala, i el que s'hi ha viscut arran del Catalunya-Espanya, ha deixat descol·locats el govern i les autoritats esportives espanyoles, a banda de fer evident l'intervencionisme polític en l'activitat esportiva a l'Estat. L'AVUI ha tingut accés a la carta que l'ambaixada espanyola a Moscou va enviar l'11 de juny al ministeri d'Afers Exteriors de Rússia, document en què, paradoxalment, el govern admet el caràcter històric de l'esdeveniment.

En el tercer paràgraf de la carta s'assegura que "seria la primera vegada que un equip esportiu que representa la Comunitat Autònoma (Regió) de Catalunya s'enfrontés a un equip nacional [entre cometes a l'original] espanyol". Afegeix que també seria "el primer cop que un equip es fa passar pel nacional d'Espanya".

Desinformació
D'entrada, però, la carta és una mostra de la desinformació que pateix el govern espanyol en relació amb el futbol sala. En el primer paràgraf es refereix despectivament a la federació internacional, quan parla del torneig de Iacútia, "creat per una denominada Associació Mundial de Futbol Sala". Des del 1982 que hi ha Mundials de futbol sala al marge de la FIFA, primer sota l'empara de FIFUSA i, extingida aquesta federació internacional per la pressió de la FIFA, sota el paraigua de l'AMFS, que és una entitat privada del mateix rang jurídic que la FIFA.

A la web de l'AMFS s'utilitza la comparació amb el tenis taula, "en el qual mai ha interferit la Federació Internacional de Tenis", per explicar la relació oposada que mantenen amb la FIFA.

La carta de l'ambaixada espanyola també assegura que l'equip espanyol present a Iacútia "no representa Espanya", en una bona mostra de l'anacronisme en què està instal·lat l'esport espanyol, l'únic d'Europa junt amb l'italià que, no només a nivell de carrer sinó també jurídicament, estableix que les seleccions representen l'Estat i no la respectiva federació.

També l'uniforme
El paràgraf més destacat del document, però, és el tercer, on s'alerta el govern rus que "l'esdeveniment [la Copa del Món] està sent utilitzat políticament". Es destaca aquest fet com a negatiu justament en una carta que és un document oficial de l'ambaixada espanyola i per tant del govern espanyol, en el qual s'afirma que el mencionat equip espanyol "no representa Espanya", i que més endavant demana a les autoritats russes que impedeixin que "es col·loqui la bandera espanyola" i que "es toqui [sic] l'himne espanyol".

I encara hi ha una prohibició més sorprenent, ja que la petició al govern rus inclou que "no s'utilitzi l'uniforme oficial de l'equip espanyol, samarreta vermella i pantaló blau". En realitat, el que marca que un uniforme sigui oficial no són els colors, sinó l'escut federatiu que hi aparegui, generalment brodat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.