Esports

Un 'Gran Germà' al servei de Guardiola

PRETEMPORADA DEL BARÇA

Com a la novel·la 1984 de George Orwell, al Barça també hi ha un “Gran Germà”, un ull que tot ho veu, que tot ho controla. No té la càrrega política que té a l’obra mestra de l’escriptor britànic, però sí un caràcter vigilant. Els jugadors, a partir d’ara, sabran escrupolosament els seus encerts i els seus errors. Qualsevol moviment no serà en va, ni tampoc el del rival: Josep Guardiola i el seu cos tècnic han decidit gravar des del primer amistós de la pretemporada fins a l’últim partit de la competició oficial per examinar el més mínim detall tàctic, tècnic, físic i de comportament dels jugadors.

Carles Planchart i Domènec Torrent, dos dels ajudants de Guardiola, van recollir ahir contra el Dundee United i dijous passat contra l’Hibernian uns rigorosos informes que ja estan ordenats meticulosament. Tots dos tècnics es van ocupar de connectar una càmera a un ordinador i, mitjançant el programa Eric 2.0, van enregistrar en directe tots els moviments dels futbolistes i els van classificar.

Aquest programa permet als tècnics del Barça resumir sobre la marxa el partit, de tal manera que dels 90 minuts n’extreuen entre 4 i 8 minuts d’accions que després analitzaran de manera individual o col·lectiva amb els jugadors. “Cada vegada que hi ha un córner, un fora de joc o una jugada que consideres important, prems un botó i ja queda tot seleccionat i dividit per carpetes per a posteriors visualitzacions. El que mostrem als jugadors és didàctic”, explica a l’AVUI Tito Vilanova, mà dreta de Guardiola en qüestions d’estratègia.

Dépor i Vila-real, pioners
Vilanova ja emprava aquests recursos com a director esportiu del Figueres i del Terrassa, i l’any passat el programa va estar a disposició del Barça B. Al futbol espanyol cada cop hi ha més clubs que fan servir el sistema, per bé que encara no s’ha estès del tot. Els pioners, diu Vilanova, van ser el Dépor i el Vila-real.

“És un sistema molt bo, perquè et permet corregir els errors de l’equip i al mateix temps estudiar el rival. Gravarem tots els nostres partits i també els dels adversaris amb què ens tocarà jugar. Així tindrem dades per ensenyar als jugadors quan estan mal col·locats, o quan ho està el rival, i quins problemes hi ha als córners, o la manera de preveure les jugades d’estratègia de l’oponent”, confirma Vilanova.

L’endemà d’un partit Guardiola passarà l’informe del “Gran Germà” als jugadors. El matí abans d’un matx, l’entrenador del Barça recorrerà a l’ull que tot ho veu per transmetre als seus futbolistes els secrets de l’adversari. “Un jugador al camp té només la percepció de la seva vista, però no és global. Perquè tothom tingui consciència de tot el que ha passat i pot passar al terreny de joc, els resumim unes imatges del partit en què es veu exactament el seu comportament. No és per retreure res, sinó per ajudar a millorar”, precisa Vilanova.

Les càmeres de TV que graven el partit no acaben de satisfer totes les necessitats dels tècnics, perquè sovint segueixen les jugades “enfocant dos o tres jugadors”. El Barça utilitza aparells de gran angular. “És més interessant, te’ls enfoca tots. Com a molt pots perdre a vegades la visió del porter de l’equip contrari. Com a mínim agafes més de migcamp i això és important, perquè potser la pilota és al costat dret i interessa saber què hi ha al costat esquerre”, avalua l’auxiliar de Guardiola.

Encara més. El cos tècnic ha arribat a gravar exercicis tàctics dels entrenaments a l’stage i també algun de fa dues setmanes al Mini. “Registrem moviments tàctics concrets, per exemple de la defensa, perquè aprenguin a formar una línia junta, a aplicar com volem el fora de joc, etc.”, afirma Vilanova. “Guardiola aplica un mètode més modern als entrenaments. En grava petits detalls perquè al final, el que et fa guanyar o perdre són petits detalls”, reconeix Xavi. Aquest “Gran Germà” dóna confiança.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.