Opinió

Tribuna

Espanya des de fora

“Hugh Thomas, Raymond Carr i John H. Elliott m’han ajudat a veure i entendre Espanya com un país normal. Amb el seu actiu i el seu passiu, les seves virtuts i els seus defectes, les seves possibilitats i les seves limitacions

La mort, el 7 de maig, de l’his­to­ri­a­dor Hugh Tho­mas m’ha fet recor­dar tres his­to­ri­a­dors angle­sos que van ser deci­sius per for­mar-me una idea d’Espa­nya allu­nyada de l’arren­gle­ra­ment sec­tari pre­do­mi­nant als anys de la meva for­mació. Són Hugh Tho­mas, Ray­mond Carr i John H. Elli­ott. De tots tres, tal vegada sigui l’obra de Carr –bàsica­ment España, 1808-1936– la que més m’ha influït. Recordo fins i tot que, durant l’espe­ci­al­ment plu­josa Set­mana Santa de 1969, per il·lus­trar un punt del tema sobre arren­da­ments rústics del pro­grama de les opo­si­ci­ons a nota­ries que estava pre­pa­rant, vaig treure d’aquest lli­bre de Carr una sucosa cita refe­rida al debat par­la­men­tari sobre el regla­ment d’arren­da­ments rústics, l’any 1935, entre el minis­tre d’Agri­cul­tura –el catedràtic Manuel Giménez Fernández– i el dipu­tat agrari José-María Lama­mie de Clai­rac. També em van resul­tar deter­mi­nants La España Impe­rial i El Conde-Duque de Oli­va­res, d’Elli­ott, i La Guerra Civil Española, de Tho­mas. Igual com ho han estat, anys més tard, els lli­bres de Paul Pres­ton. A tots ells els dec gra­ti­tud. Per quina raó? Perquè tots ells m’han aju­dat a veure i enten­dre Espa­nya com un país nor­mal. Amb el seu actiu i el seu pas­siu, les seves vir­tuts i els seus defec­tes, les seves pos­si­bi­li­tats i les seves limi­ta­ci­ons. Mira­ven i miren Espa­nya d’una altra manera. No és poca cosa.

Álva­rez Junco i de la Fuente expli­quen bé la raó d’aquesta diferència. Als anys 50 i pri­mers 60 –diuen–, vin­gue­ren a inves­ti­gar a Espa­nya Ric­hard Herr, Hugh Tho­mas, Stan­ley Payne, John Elli­ott, John Lynch, Gabriel Jack­son, Ray­mond Carr, Joan C. Ull­mann i Edward Male­fakis. Tal vegada van arri­bar nodrits de molts dels tòpics de la “Lle­genda Negra”. Però no ente­nien Espa­nya com un tema lite­rari. Volien ana­lit­zar qüesti­ons d’història política o econòmica en ter­mes homo­lo­ga­bles als dels altres països euro­peus. Volien raci­o­na­lit­zar els pro­ble­mes, no con­fir­mar els seus pre­ju­di­cis. Tot ple­gat, van con­ver­tir l’his­pa­nisme en una dis­ci­plina científica. Per això no van recórrer a tòpics com el “caràcter” o la “forma de ser” espa­nyols, sinó que es fona­men­ta­ren en els ante­ce­dents polítics, econòmics i cul­tu­rals. D’altra banda, tots aquests autors, al plan­te­jar-se la història espa­nyola des de fora, van com­pa­rar de forma natu­ral la soci­e­tat espa­nyola amb altres que ells conei­xien bé, començant per la seva pròpia, fet que els va pro­por­ci­o­nar una distància i uns recur­sos inter­pre­ta­tius que no tenien els his­to­ri­a­dors espa­nyols de l’època.

Hi ha un altre aspecte que sem­pre m’ha impres­si­o­nat de l’obra d’aquests autors. És el res­pecte –i, en alguns casos, àdhuc l’afecte mani­fest–, com­pa­ti­ble amb la crítica més dura, amb què tots ells han con­tem­plat la rea­li­tat espa­nyola. Per il·lus­trar el que vull dir, trans­cric unes parau­les d’Elli­ott, extre­tes del capítol pri­mer –“Per què Espa­nya?”– del seu lli­bre Fent història, en el qual narra l’experiència del seu pri­mer viatge a Espa­nya, l’any 1950: “El país, que tot just començava a recu­pe­rar-se de les seqüeles de la guerra civil, estava enfon­sat en la misèria (...). No obs­tant, entre tota la pre­ca­ri­e­tat, també s’hi tro­bava una impres­si­o­nant dig­ni­tat: la dig­ni­tat d’un poble orgullós que tra­ves­sava temps difícils però que conei­xia la seva pròpia vàlua.” Un afecte que no dis­si­mula gens ni mica la pro­funda com­ple­xi­tat de la història espa­nyola. Així, el mateix Elli­ott parla de “la com­plexa natu­ra­lesa de les rela­ci­ons entre Cas­te­lla i Cata­lu­nya des de la unió de les coro­nes de Cas­te­lla i Aragó”, que “cons­ti­tu­eix una clau fona­men­tal per enten­dre no tan sols la història de Cata­lu­nya, sinó la d’Espa­nya en el seu con­junt”. I, pre­ci­sa­ment per aquesta difi­cul­tat palesa, Elli­ott “pen­sava que, com a his­to­ri­a­dor que no era català ni cas­tellà sinó de fora, podria estar en con­di­ci­ons de fer una con­tri­bució que resultés tan útil com impar­cial”. Afe­gint que Jaume Vicens Vives era de la mateixa opinió. El resul­tat va ser La revolta cata­lana. 1598-1640, publi­cat el mateix any que L’Espa­nya impe­rial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.