Opinió

Tribuna

Un estat indecent

“La permanent història de l’incompliment a Catalunya de les inversions en infraestructures no són una anècdota, ni una simple insuficiència administrativa

Un estat decent es legi­tima en l’equi­tat i, a més, ho fa afe­gint-hi la sen­si­bi­li­tat d’objec­ti­var-la de manera con­ti­nu­ada; men­tre que en un estat antic –inde­cent–, l’auto­ri­tat és poder i no neces­sita legi­ti­mar-se, sim­ple­ment és.

La per­ma­nent història de l’incom­pli­ment a Cata­lu­nya de les inver­si­ons en infra­es­truc­tu­res no són una anècdota, ni una sim­ple insu­ficiència admi­nis­tra­tiva, perquè aquests són fets pro­pis d’un estat basat en la negació de l’equi­tat.

La Cons­ti­tució Espa­nyola no parla direc­ta­ment d’equi­tat, però sí que conté un con­junt de con­cep­tes que hi són ple­na­ment coin­ci­dents i, a més, vivim en un debat polític en el qual la supo­sada i repe­tida “igual­tat dels espa­nyols” forma un tòpic per­sis­tent que els reac­ci­o­na­ris ens bol­quen a la cara sem­pre que poden.

Acla­rim que l’equi­tat és la igual­tat amb el matís de la soli­da­ri­tat amb els de baix i, alhora, amb el reco­nei­xe­ment del major esforç de la resta, for­mant un equi­li­bri sub­til, no una demagògia. Ara bé, l’equi­tat ha de ser demos­trada, docu­men­tada, perquè és una cons­trucció política i tècnica.

En inver­si­ons, l’arbi­tra­ri­e­tat de cada any hau­ria de ser superada pel còmput de la suma de tot l’estoc acu­mu­lat. No par­lem d’una des­pesa cor­rent, que es fon any per any, par­lem d’un capi­tal fix que per­viu i enve­lleix len­ta­ment. L’equi­li­bri a recla­mar tam­poc no és allò pres­su­pos­tat, sinó el rea­lit­zat i acu­mu­lat.

Qual­se­vol altre càlcul és irre­lle­vant, una mis­ti­fi­cació. I en estoc acu­mu­lat, l’Espa­nya dels dar­rers qua­ranta anys té un pro­blema greu de jus­ti­fi­cació.

En esco­les, hos­pi­tals, jut­jats, poli­cia... saben que les dota­ci­ons es poden com­pa­rar en estocs de capi­tal per habi­tant. En gene­ral són dota­ci­ons assu­mi­des per les comu­ni­tats autònomes, però en grans infra­es­truc­tu­res l’Estat cen­tral és gelós de la seva feina i comanda la gran màquina inver­sora, i ho fa en nom de la inte­gri­tat de tot l’Estat, de “coser España con hilos de hierro”, com digué una minis­tra del ram.

En fer­ro­car­rils, auto­pis­tes i car­re­te­res, que són xar­xes line­als, el pano­rama és, en apa­rença, com­pli­cat de pla­ni­fi­car perquè hi pesa la dimensió ter­ri­to­rial (km²) i la den­si­tat de la població assen­tada, però el model de com­pa­ració hi és i és robust. És a dir, les dota­ci­ons es poden objec­ti­var, i els estats civi­lit­zats ten­dei­xen a llin­dars equi­ta­tius de xar­xes en llurs regi­ons, la qual cosa vol dir esta­blir lon­gi­tuds en funció de dues vari­a­bles: població i superfície. Així de sim­ple.

Però així de bèstia, perquè l’Estat no fa objec­ti­ves les inver­si­ons, sinó que escom­bra cap a casa, cap a la capi­tal de l’Estat de manera delinqüent.

A Cata­lu­nya ens agrada plo­rar el mal­trac­ta­ment, però ho fem de manera indo­cu­men­tada, sense l’acu­sació a un estat que es com­porta com irra­ci­o­nal, despòtic i sense tenir cap mena de legi­ti­mació. Som allò més anti­polític ima­gi­na­ble en el nos­tre infan­ti­lisme. Capaços de fer el “Lli­bre blanc de la tran­sició naci­o­nal”, però no el “Lli­bre blanc del greuge”, igual­ment incapaços d’arti­cu­lar amb auto­ri­tat la plena exigència d’equi­tat.

Sí, de papers en tenim molts, peròno cons­ti­tu­ei­xen una posició ferma assen­tada des del Par­la­ment, el govern, les uni­ver­si­tats i el con­junt de la soci­e­tat.

La debi­li­tat política cata­lana, que aspira a la sobi­ra­nia, falla en el dia a dia per la manca de pro­jecte de país i per la renúncia a denun­ciar la ine­qui­tat de l’Estat.

Perquè només des del pro­jecte de país es pot pre­fi­gu­rar el nos­tre horitzó i, en funció d’aquest, ins­tar a cons­truir-lo amb allò que l’Estat ens deu, amb allò que ens cor­res­pon, que de fet admi­nis­tra en nom nos­tre. L’acu­sació de la manca d’equi­tat, ben for­mu­lada tin­dria recor­re­gut, en l’àmbit legal i a Europa, però sobre­tot davant la pròpia ciu­ta­da­nia, a la qual avui es lliura un lamen­ta­ble espec­ta­cle de manca de lide­ratge i gover­nança: aspi­rem a tot i no asso­lim res, el govern és un ves­tit d’impotència.

L’exigència d’equi­tat no és sinó una cons­trucció política de fons i amb recor­re­gut. No és cap nici­esa, ni cap obvi­e­tat, tam­poc no és imme­di­ata ni sim­ple, és sen­zi­lla per ele­gant, però és pro­funda. Exer­cir-la demana esforç, demana superar la queixa sim­ple i apun­tar cor­rec­ta­ment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.