Opinió

Tancar cercles

La família, gràcies als papers de l’arxiu, va esbrinar com havia anat a parar a aquest centre sanitari

Sovint agrada saber les històries dels teus avantpassats i, amb el temps, poder tancar cercles. Això és el que va passar als familiars de David Newman, que es van poder assabentar del que havia viscut el seu pare durant el seu pas per la brigada anglo nord-americana Abraham Lincoln. I tot, gràcies als informes que van poder consultar a l’Arxiu Comarcal de la Selva. Aquest arxiu enguany celebra el 40è aniversari de la seva creació. Per aquest motiu, el pregoner de la festa major de Santa Coloma de Farners ha estat l’arxiver Joaquim Carreras. En el pregó, celebrat el dijous 19 de setembre a la plaça Farners, engalanada per a l’ocasió, en Joaquim ens va anar explicant la necessitat de guardar i preservar documents que amb el temps esdevenen històrics. Feia saber que ara, amb la digitalització, les entitats públiques els porten tots els expedients en paper i l’equipament ja els queda petit. En aquell moment, va demanar a l’alcaldessa que el consistori anés buscant espai per ampliar-lo. Va comunicar que disposen de fons documentals de l’escriptor Joan Vinyoli, del cineasta Joaquim Jordà i del pintor Jesús de Vilallonga. Va remarcar que l’arxiu custodia les valuoses dades de l’hospital militar de les Brigades Internacionals, situat al balneari Termes Orion, durant el període de la Guerra Civil. La funció d’aquest equipament de salut era facilitar la recuperació de ferits i malalts en la seva etapa final de curació, aprofitant sens dubte les seves condicions naturals com a lloc de repòs i les instal·lacions pròpies d’un centre termal.

El pregoner va esmentar que, en consultar aquesta documentació, el fill d’en David, amb sorpresa i gran admiració perquè mai n’havia sentit a parlar abans, va tenir notícia que el seu pare havia arribat a Catalunya amb el vaixell Ciudad de Barcelona; que va ser torpedinat a Malgrat de Mar; que va aconseguir sobreviure a l’enfonsament, però que tota la vida va patir les conseqüències de la ingestió de grans de sorra als pulmons; que va lluitar al front de l’Ebre, i que el tifus el va portar a l’esmentat hospital militar. La família, gràcies als papers de l’arxiu, va esbrinar com havia anat a parar a aquest centre sanitari i va poder tancar el cercle d’un dels molts voluntaris que havien vingut a lluitar contra el feixisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia