Opinió

Tancar cercles

La família, gràcies als papers de l’arxiu, va esbrinar com havia anat a parar a aquest centre sanitari

Sovint agrada saber les històries dels teus avant­pas­sats i, amb el temps, poder tan­car cer­cles. Això és el que va pas­sar als fami­li­ars de David New­man, que es van poder assa­ben­tar del que havia vis­cut el seu pare durant el seu pas per la bri­gada anglo nord-ame­ri­cana Abra­ham Lin­coln. I tot, gràcies als infor­mes que van poder con­sul­tar a l’Arxiu Comar­cal de la Selva. Aquest arxiu enguany cele­bra el 40è ani­ver­sari de la seva cre­ació. Per aquest motiu, el pre­go­ner de la festa major de Santa Coloma de Far­ners ha estat l’arxi­ver Joa­quim Car­re­ras. En el pregó, cele­brat el dijous 19 de setem­bre a la plaça Far­ners, enga­la­nada per a l’ocasió, en Joa­quim ens va anar expli­cant la neces­si­tat de guar­dar i pre­ser­var docu­ments que amb el temps esde­ve­nen històrics. Feia saber que ara, amb la digi­ta­lit­zació, les enti­tats públi­ques els por­ten tots els expe­di­ents en paper i l’equi­pa­ment ja els queda petit. En aquell moment, va dema­nar a l’alcal­dessa que el con­sis­tori anés bus­cant espai per ampliar-lo. Va comu­ni­car que dis­po­sen de fons docu­men­tals de l’escrip­tor Joan Vinyoli, del cine­asta Joa­quim Jordà i del pin­tor Jesús de Vila­llonga. Va remar­car que l’arxiu cus­to­dia les valu­o­ses dades de l’hos­pi­tal mili­tar de les Bri­ga­des Inter­na­ci­o­nals, situat al bal­ne­ari Ter­mes Orion, durant el període de la Guerra Civil. La funció d’aquest equi­pa­ment de salut era faci­li­tar la recu­pe­ració de ferits i malalts en la seva etapa final de curació, apro­fi­tant sens dubte les seves con­di­ci­ons natu­rals com a lloc de repòs i les ins­tal·laci­ons pròpies d’un cen­tre ter­mal.

El pre­go­ner va esmen­tar que, en con­sul­tar aquesta docu­men­tació, el fill d’en David, amb sor­presa i gran admi­ració perquè mai n’havia sen­tit a par­lar abans, va tenir notícia que el seu pare havia arri­bat a Cata­lu­nya amb el vai­xell Ciu­dad de Bar­ce­lona; que va ser tor­pe­di­nat a Mal­grat de Mar; que va acon­se­guir sobre­viure a l’enfon­sa­ment, però que tota la vida va patir les con­seqüències de la ingestió de grans de sorra als pul­mons; que va llui­tar al front de l’Ebre, i que el tifus el va por­tar a l’esmen­tat hos­pi­tal mili­tar. La família, gràcies als papers de l’arxiu, va esbri­nar com havia anat a parar a aquest cen­tre sani­tari i va poder tan­car el cer­cle d’un dels molts volun­ta­ris que havien vin­gut a llui­tar con­tra el fei­xisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.