Opinió

opinió

Tempesta colonial

El pla Marshall que necessitem els valencians és molt simple. Tan simple que només cal que ens deixen d’espoliar una miqueta

El botànic Cava­ni­lles, en les seues Obser­va­ci­ons de 1797, ja ens adver­tia sobre la ram­bla del Poio: “La seua llera, ampla i pro­funda, sem­pre està seca, excepte en les cres­cu­des, quan rep tanta aigua i corre tan furi­o­sa­ment que des­tru­eix tot el que es troba.” Pocs anys abans, en 1775, el bar­ranc havia mos­trat el seu ros­tre més sinis­tre, quan va asso­lar Xiva a la mit­ja­nit, amb tanta força que va cau­sar-hi “moltíssi­mes desgràcies”. Va ender­ro­car “un nom­bre con­si­de­ra­ble d’edi­fi­cis” i va escam­par “per més de dues llegües les tris­tes des­pu­lles i els cadàvers dels pobres que no pogue­ren evi­tar la mort”. “Al meu país, la pluja no sap ploure: / o plou poc o plou massa. / Si plou poc, és la sequera; / si plou massa, és la catàstrofe”, can­tava Rai­mon. Cada valencià té tatu­ada aquesta relació amb l’aigua pro­fun­da­ment, en la seua experiència vital, que és tra­di­ci­o­nal i és quo­ti­di­ana: “Fins ací arribà la Riuà”, hi ha encara escrit en les cases de València i també en les d’Alzira, per exem­ple, per a fer referència a la cres­cuda del Túria de 1957 i la pan­ta­nada de Tous de 1982. Ala­cant en 1996 o el Baix Segura en 2019 són, entre d’altres, fites recents mar­ca­des en la memòria col·lec­tiva.

Com és pos­si­ble, doncs, que en ple segle XXI i en la ter­cera àrea metro­po­li­tana d’un estat de la Unió Euro­pea un feno­men natu­ral d’aques­tes carac­terísti­ques puga pas­sar per damunt de tan­tes vides huma­nes? La res­posta té mol­tes cares, però és única: la colo­ni­a­li­tat. Aquesta con­dició que tenim els valen­ci­ans dins del sis­tema naci­o­nal espa­nyol és la clau de volta de totes les inter­pre­ta­ci­ons pos­si­bles que fem de la res­posta. La riuada de 1957 va ser traumàtica i va ser la causa de l’exe­cució del cone­gut com a Pla Sud, una obra faraònica que va des­viar el llit del Túria, que lla­vors pas­sava pel mig de la ciu­tat, i el va traure cap a la zona sud de la ciu­tat, lla­vors encara una gran plana hor­to­lana. Com que els valen­ci­ans no n’havíem tin­gut prou, amb l’aigua i el fang, ens va tocar pagar durant un parell de dècades el cost i el sobre­cost del faraó, amb taxes i impos­tos espe­ci­als, com els famo­sos segells extra que havíem d’engan­xar a cada sobre; a més dels de rigor, òbvi­a­ment.

Martí Domínguez, lla­vors direc­tor de Las Pro­vin­cias, va pro­nun­ciar un dis­curs famós durant la pro­cla­mació de la fallera major de 1958: “Quan callen els homes, par­len les pedres.” Li va cos­tar el càrrec. Domínguez va evo­lu­ci­o­nar des d’un fei­xisme naci­o­nal­catòlic fins a un valen­ci­a­nisme d’arrel libe­ral. El Pla Sud va supo­sar també l’inici de l’espe­cu­lació urbanística amb l’horta i del crei­xe­ment expo­nen­cial de l’àrea metro­po­li­tana de València. Actu­al­ment, en aquesta comarca, l’Horta Sud, la zona zero de la catàstrofe en aquesta àrea, vivim al vol­tant de mig milió de per­so­nes. Vicent Olmos, catar­rogí, edi­tor de la pres­ti­gi­osa Afers, que ha patit en pri­mera per­sona la fúria del bar­ranc, expli­cava que ara tota la con­tor­nada és asfalt, i això ha evi­tat que la terra absorbís l’aigua. El Pla Sud ha sal­vat la ciu­tat de València, però ha con­dem­nat l’Horta Sud.

La ram­bla del Poio —que a l’Horta conei­xem com a bar­ranc de Xiva durant el pri­mer tram, i de Tor­rent durant el que va a desem­bo­car a l’Albu­fera— fa anys que espera l’exe­cució d’obres i pro­jec­tes que pogues­sen evi­tar una catàstrofe com la de la DANA. El govern de Mazón té les mans taca­des de sang, perquè no va avi­sar quan tocava, tot i tin­dre totes les dades a l’abast. No per mala fe, òbvi­a­ment, sinó per incom­petència i per desídia. La des­ver­te­bració i el caràcter colo­nial de la nos­tra política sig­ni­fica que els nos­tres càrrecs no conei­xen real­ment el país que admi­nis­tren. Quina era la seua pri­o­ri­tat? Men­tre la ram­bla amenaçava, Mazón reco­llia un premi al turisme. El pont de Tots Sants estava a la can­to­nada i no es podia posar en perill.

L’endemà, amb cadàvers pels car­rers, el secre­tari autonòmic d’Emergències, l’ex Ciu­da­da­nos Emi­lio Argüeso, s’incor­po­rava a les onze del matí –que mati­nar és de pobres–, després que la ves­pra estigués, pri­mer, reu­nit amb el res­pon­sa­ble de Fes­te­jos Tau­rins i, després, des­a­pa­re­gut. L’agència de notícies Efe envi­ava un tele­tip en què expli­cava com podien vin­dre els madri­lenys a pas­sar el pont a la platja ara que l’AVE havia que­dat inter­rom­put. Durant dies, els veïns només varen tin­dre els seus braços i els de volun­ta­ris que s’hi varen des­plaçar per a començar a refer-se.

Ara Car­los Mazón reclama un pla de recu­pe­ració de trenta mil mili­ons. Pedro Sánchez n’anun­cia un altre de deu mil mili­ons. El pla Mars­hall que neces­si­tem els valen­ci­ans és molt sim­ple. Tan sim­ple que només neces­sita que ens dei­xen d’espo­liar una miqueta. Un de cada qua­tre euros dels nos­tres pres­su­pos­tos se’n van a pagar un deute il·legítim que nosal­tres no hem gene­rat. Cer­ti­fi­cat, a més, per PP i PSOE, per l’arqui­tec­tura ins­ti­tu­ci­o­nal espa­nyola. Això ens alli­be­ra­ria al vol­tant d’uns set mil mili­ons d’euros anu­als, que ja no hauríem de dedi­car a pagar aquest deute. Els valen­ci­ans paguem per ser espa­nyols, i, de vega­des, ho fem fins i tot amb la vida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.