Articles

Avalots a internet

Les xar­xes soci­als d'inter­net són les cul­pa­bles de la mobi­lit­zació dels indig­nats. Aques­tes xar­xes són res­pon­sa­bles que cen­te­nars de per­so­nes acu­dis­sin a la plaça Cata­lu­nya el matí de la inter­venció per “nete­jar” l'acam­pada, des­bor­dant l'ope­ra­tiu poli­cial. Face­book i Twit­ter són eines per difon­dre les pit­jors imat­ges dels anti­a­va­lots, cap­ta­des pels matei­xos acam­pats i reproduïdes poste­ri­or­ment pels mit­jans de comu­ni­cació. La premsa inter­na­ci­o­nal també par­ti­cipa de la per­versió i, és iro­nia, de la con­xorxa d'inter­net. El món digi­tal amenaça les regles analògiques, va con­tra l'ordre esta­blert gover­nant ver­sus ciu­tadà-súbdit i reclama més talent comu­ni­ca­tiu i ins­ti­tu­ci­o­nal.

Anys enrere, quan Jordi Pujol volia pro­jec­tar Cata­lu­nya a nivell inter­na­ci­o­nal, cri­dava un gran publi­cista del país i enge­ga­ven una cam­pa­nya d'anun­cis en els prin­ci­pals rota­tius del món. Posar Cata­lu­nya al mapa era fàcil, si tenies ganes i alguns diners. Avui, la soci­e­tat en xarxa té més ins­tru­ments per glo­ba­lit­zar la marca del país i la capi­tal. Ja sigui per bé, amb infi­ni­tat de con­tin­guts que els turis­tes amb mòbils i càmeres pugen direc­ta­ment a inter­net; ja sigui per mal, per escam­par una pri­mera mobi­lit­zació d'indig­nació que ha deri­vat en una actu­ació poli­cial amb imat­ges con­tra­pro­du­ents per a la marca Cata­lu­nya i Bar­ce­lona i per als interes­sos d'un sec­tor turístic que encara con­fia a reco­llir aquest estiu els turis­tes fugi­tius de les des­ti­na­ci­ons dels països àrabs revol­tats.

Joan Saura va ser el pri­mer con­se­ller d'Inte­rior de l'era dos­punt­zero, i va patir el judici sever de mit­jans de comu­ni­cació hos­tils i d'una joven­tut bolo­nyesa crítica amb la poli­cia a la xarxa. Felip Puig haurà de gover­nar la segu­re­tat pública amb aquesta pressió digi­tal. No es pot tor­nar a l'època del con­se­ller Xavier Pomés, quan no exis­tia You­tube ni Flickr. El món ha can­viat, i inter­net ha vin­gut per que­dar-se. La xarxa demo­cra­titza la infor­mació, mal que els pesi a peri­o­dis­tes i polítics, perquè qüesti­ona les medi­a­ci­ons i sovint genera un soroll exces­siu. La solució és enten­dre el canvi de para­digma, no pas cri­mi­na­lit­zar inter­net.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.